Van viaduct tot elektriciteitshuisje: hennepkwekers worden steeds creatiever

top 006ed hok 002

 – Duizenden auto’s en vrachtwagens passeren elke dag de brug over het Beatrixkanaal langs de A2 bij Eindhoven. De automobilisten en vrachtwagenchauffeurs zullen zich niet gerealiseerd hebben dat hun wielen pal over een hennepkwekerij heen reden. Donderdag trof de politie in een holle ruimte van het viaduct 500 bakken aan waar hennepplanten in hebben gestaan.

Nu worden hennepkwekerijen wel vaker op vreemde plekken gevonden. Het lijkt erop dat de hennepkweker steeds slimmer en creatiever wordt. Tussen de mais en de asperges, in een elektriciteitshuisje, onder een winkel of achter een jukebox…

Snelle wiet
Kwekers verborgen eerder hennep pal onder de neus van duizenden automobilisten. In 2011 werd een hennepkwekerij gevonden bij Vught, in een voetgangersbrug over de snelweg A2. In een loze ruimte stonden 300 planten. 

In 2012 vond de politie een hennepkwekerij in een viaduct langs de A73 bij Linden. De planten waren al weg. De stroom werd illegaal afgetapt via de matrixborden boven de snelweg. 

Wiet met kortsluiting
Elektriciteitshuisjes zijn ook een gewilde plek om wiet te kweken. Hoewel het voor de kweker hoogstwaarschijnlijk wel mis is gegaan in 2013 in Kaatsheuvel. Daar stond een wietkwekerij in een transformatorhuisje. Maar deze wiet leek geript te zijn door inbrekers. 

Een monteur van Enexis stuitte in 2013 in Maarheeze ook op een elektriciteitshuisje vol wiet. Honderd planten stonden er. 

Muziekwiet
Een jukebox verborg in 2012 een hennepkwekerij in Eindhoven. Agenten hadden een bedrijfspand doorzocht en niets gevonden. Totdat het iemand opviel dat de binnenmaten van de ruimte niet overeenkwamen met de buitenmaten. Achter de jukebox zat een luik dat naar de hennepkwekerij leidde. 

Ook creatief: wiet kweken tussen het witte goud. In 2010 vond de politie in een week tijd op verschillende aspergevelden zo’n 44.000 wietplanten. Waarom wiet kweken tussen de asperges zo’n goed idee is, werd door de kwekers zelf uitgelegd.


Ondergrondse wiet
De politie stuit ook met enige regelmaat op ondergrondse kwekerijen. Zo herbergde in 2014 een kelder onder een winkel in Breda een hennepkwekerij. Pal in een drukke winkelstraat.

Ook bunkers zijn favoriet om hennep in te kweken. In Vianen bij Cuijk werd in 2013 een ondergrondse bunker aangetroffen met een wietkwekerij. De bunker, achter een woonhuis, had een eigen stroomaggregaat.