Veldwerker in de verslavingszorg

naaktHamid el Alami is ruim zes jaar actief als veldwerker bij Victas, een organisatie die zorg biedt aan langdurige en kwetsbare verslaafden.

 

Utrecht – Nog niet zo lang geleden dreigde er een faillissement, nu kan hij zijn werk weer doen zonder zichzelf zorgen te maken. Hamid el Alami is ruim zes jaar actief als veldwerker bij Victas, een organisatie die zorg biedt aan langdurige en kwetsbare verslaafden. “Wij bieden een brede zorg – en dienstverlening, zowel op het gebied van behandelingen als van preventie en voorlichting.

De 37- jarige El Alami, geboren in Zeist met roots in het Rifgebergte, straalt enthousiasme uit. ‘‘Ik heb veel gezien bij zowel jongeren als volwassenen als het gaat om verslaving en middelengebruik. Leuke dingen, maar ook minder leuke dingen.” In de wijken Hoograven, Lunetten, Kanaleneiland, Rivierenwijk, Dichterswijk en Transwijk onderhoudt Hamid el Alami nauw contact met partners.

“Ik probeer zo zichtbaar mogelijk te zijn voor de mensen die mijn steun nodig hebben. Dan kan je denken aan informatie geven over blowen, drugs, gamen, alcohol en gokken.” Wanneer het niet goed gaat met een jongere, dan wordt hij ingeseind door bijvoorbeeld gemeente of. “Wij zijn veel in de wijk, want contacten zijn belangrijk. Samen staan we sterk.”

Hamid el Alami vertelt over de jongeren die hij weet te raken in een persoonlijk gesprek. “Vaak is luisteren naar iemand al stap één.’’
Ook houdt hij spreekuur op een praktijkschool. “Ik ben er gewoon. Docenten kunnen bij mij komen met zorgen, maar jongeren nemen ook zelf contact op. Uit nieuwsgierigheid, of omdat ze zelf een vraag hebben.”

Ook op school is zijn aanwezigheid laagdrempelig. “Ik ben eerst alle klassen afgegaan om het ijs te breken, dan geef ik voorlichting over middelengebruik en energiedrankjes, maar vraag ik ook of ze weten wat cannabis is.” Een succesverhaal van een jongere kan weer inspirerend zijn voor de volgende. “Je zult als hulpbehoevende maar net door dat ene verhaal geïnspireerd raken om je leven een ommekeer te geven.’’

Een verslaafde zoekt soms naar die ene kick van de eerste keer, maar voor El Alami gaat het om de kick van het iemand kunnen helpen. ‘‘Werken als veldwerker is uitdagend en elke dag anders. Het kan heftig zijn, maar soms willen mensen alleen hun verhaal doen of hun hart luchten. Dat kan genoeg zijn om de draad weer op te pakken.”

Onlangs werd bekend dat Victas centrum voor verslavingszorg doorgaat onder de vlag van Arkin uit Amsterdam, bekend van Inforsa en Jelinek. Victas, Latijns voor overwinnen, gaat er van uit dat cliënten profiteren van de samenwerking tussen de organisaties, wat nog meer kansen biedt op een herstel. Victas is bereikbaar via [email protected] of 088-1616200 .