Verzekeraar Univé moet uitkeren aan beroofde hasjdealer

Verzekeraar Univé moet de geclaimde schade vergoeden van een man die werd beroofd toen hij een drugsdeal probeerde te sluiten. De verzekeraar wilde niet betalen, maar kreeg het deksel op de neus in een aangespannen zaak bij klachteninstituut Kifid.

En daarom moet Univé alsnog de gevorderde 2500 euro aan geleden schade betalen aan de onfortuinlijke hasjdealer.

1000 euro borg

De moeder van de man deed een beroep op haar inboedelverzekering, die ook buitenhuisdekking biedt, en waaronder de man in kwestie dus ook viel.

De pechvogel beloofde aan een schimmig figuur dat hij wel aan een flinke hoeveelheid hasj kon komen. Op een bepaald moment spraken de twee af in Amsterdam, maar dat verliep niet helemaal naar wens. De man gaf 1000 euro ‘borg’ aan de potentiële koper van de hasj, als gebaar van vertrouwen.

Maar die persoon bleek niet erg betrouwbaar en hield het geld voor zichzelf, waarna zijn handlanger het slachtoffer met geweld dwong om zijn waardevolle bezittingen af te staan. Uiteindelijk werd hem opgedragen om zich half ontkleed uit de voeten te maken.

Illegale activiteiten?

Univé wilde niet betalen, want schade als gevolg van illegale activiteiten is niet gedekt, zegt de verzekeraar. En het voorbereiden van een hasjdeal, ook al lukte het uiteindelijk niet, is natuurlijk illegaal, dacht de verzekeraar.

Maar het Kifid is het daar niet mee eens. Het daadwerkelijk dealen van hasj is illegaal en strafbaar, maar het voorbereiden van een hasjdeal niet, merkt het klachteninstituut op. “Voorbereiding van een misdrijf is pas strafbaar wanneer het gaat om een misdrijf met een maximumstraf van acht jaar of meer”, schrijft het Kifid. Voor handel in hasj kun je maximaal twee jaar krijgen.

Voorbereiding

Bovendien was hier inderdaad sprake van voorbereiding en niet van het voltooien van een delict, oordeelde het Kifid. Want ja: er was een auto gehuurd, geld gepind en een ‘borg’ betaald. Maar het heeft er alle schijn van dat de drugs niet aanwezig waren tijdens het voorval, en de man die de hasj zou moeten leveren ook niet.

Conclusie: de man heeft helemaal niets strafbaars gedaan, en de verzekeraar moet 2500 euro uitkeren, plus wettelijke rente. Tegen de hoogte van dat bedrag had Univé geen bezwaar gemaakt, dus dat bedrag wordt toegekend. De uitspraak is bindend.

Bron • RTL Z