Vraag het de burgemeester: Cannabis

1 / 1
zoom out

HAARLEMMERMEER – Iedere week beantwoordt burgemeester Theo Weterings van Haarlemmermeer in het Witte Weekblad een vraag. Zijn antwoord is natuurlijk ook hier op Dichtbij.nl te vinden. Deze week: Recent meldde u dat het roer om moet bij het cannabisbeleid. Waarom eigenlijk?

Burgemeester Theo Weterings: „Klopt. Dat was tijdens het recente succesvolle VNG-jaarcongres in Haarlemmermeer. Daar omarmde 90 procent van de Nederlandse gemeenten een voorstel om te kunnen experimenteren met een geregelde cannabisketen. 

Dat houdt in dat de wietteelt in handen komt van vergunninghouders. In de bestaande situatie mag door de coffeeshops met een gedoogvergunning wel cannabis worden verkocht (aan de ’voordeur’), maar wiet mag in Nederland niet legaal worden geteeld en aangevoerd (aan de ’achterdeur’).

Dat is in toenemende mate een onhoudbare situatie en gemeenten ervaren een toegenomen invloed van de georganiseerde criminaliteit op de wietteelt. 

De afgelopen jaren is de last steeds meer terechtgekomen bij de gemeenten en hun inwoners. Criminelen telen ook in onze polder cannabis, met alle gevolgen van dien. 

Onlangs was er een brand in een schuur in Cruquius waar illegaal cannabis werd geteeld. Daar moesten toen vanwege de rookoverlast en voor hun veiligheid tientallen mensen uit hun huizen worden gehaald. 

Echte en volledige aanpak van illegale teelt is pas mogelijk als coffeeshops aan legaal geteelde wiet kunnen komen. De VNG gaat dan ook aan alle politieke partijen vragen de regulering van de wietteelt en de handel mogelijk te maken, inclusief natuurlijk controle door de overheid. 

Eerst in de vorm van experimenten, maar wat mij betreft uiteindelijk gewoon bij wet geregeld. Met strikte regels voor productie en handel. Dat is de enige manier om ook grip te houden op de gezondheidsaspecten, de kwaliteit van de wietteelt en de openbare orde.

Het huidige gedoogbeleid staat een effectieve aanpak van de drugscriminaliteit in de weg. Daar moet nu echt een einde aan komen.”