VS nekt legale cannabishandel

De sterk opgelopen koerswinsten voor cannabisaandelen komen in gevaar. Justitie-minister Jeff Sessions gaat de verspreiding, handel en regelgeving drastisch beperken.

Ⓒ BLOOMBERG

De productie en handel voor recreatief en medicinaal gebruik worden volgens nieuwe regels aan banden gelegd.

De cannabishandel is in de Verenigde Staten een miljardenzaak geworden. Volgens zakenblad Forbes gaat er inmiddels bijna $8 miljard in om. In drie jaar tijd gaat die markt naar $56 miljard, meent onderzoeksbureau Grand View Research.

Beleggers profiteerden afgelopen kwartalen. Op kleinere beurzen zijn honderden bedrijven genoteerd. Daarnaast zijn behalve de aandelen ook vele derivaten op de genoteerde cannabisproducenten in de handel. Het aantal indextrackers groeit in hetzelfde tempo als de cannabisteelt zijn entree in de Amerikaanse maatschappij krijgt.

Forse winsten

Vorig jaar ging genoteerde cannabisteler MJ Holding met 295% rendement naar huis, Earth Science met 265% en Cannabis Pharmaceuticals won 183%. Overigens kampen veel fondsen op de beurs met verlies, zoals Grow Condos dat vorig jaar 80% verloor.

Californië is dit jaar de grootste markt geworden, terwijl in Canada de handel en beurstransacties drastisch zijn toegenomen. Canada gedoogt veel en zal de meeste onderdelen van de teelt en handel legaliseren, is de verwachting.

’Gevaarlijke drug’

In bijna de helft van alle staten is de medicinale cannabis op doktersvoorschrift al mogelijk. In de praktijk wordt voor recreatief gebruik met de toestemming ruim omgegaan en zijn de rokertjes breed te verkrijgen in de meeste staten. In andere staat soms celstraf op bezit.

Ⓒ BLOOMBERG

Justitie-minister Sessions geldt als fervent tegenstander van cannabis. Hij gaf eerder aan de handel in allereerst Californië te willen stilleggen. Sessions noemt namens de regering marihuana „een gevaarlijke drug”, „marihuanahandel is een ernstig misdrijf”.

Akkoord geschrapt

Onder president Obama werd het zogeheten Cole Memorandum ingevoerd waarmee de marihuanaproductie, distributie en aankopen beperkt werd toegestaan. Het fel bevochten document bood afspraken tussen landelijke en lokale overheden nadat verschillende cannabishandelaren hun zaak tot de hoogste rechter hadden aangevochten.

Dit document volgde weer op series incidenten in verschillende staten waar handelaren door de politie werden aangepakt. Sessions schrapt dit document. Volgens federale wetgeving is marihuanateelt en het gebruik strafbaar.

Daarmee krijgen officieren van justitie in de staten vrij spel, aldus persbureau AP. Zij zullen tot vervolging van cannabistelers en distributeurs overgaan. Een wetsvoorstel dat door Congres is goedgekeurd verbiedt overigens het Openbaar Ministerie geld uit te geven om de door staten al goedgekeurde cannabisteelt nog eens te onderzoeken voor vervolging.

Ingrijpen

Maar juristen twijfelen aan de reikwijdte van die wet. De twijfel hierover geeft officieren van justitie met Sessions instemming voortaan de kans toch in te grijpen.

De stap van de regering Trump leidt in verschillende staten tot politieke onrust bij Republikeinen. Trump liet als presidentskandidaat de cannabis-zaak het liefst over aan de verantwoordelijkheid van individuele staten. Nu grijpen Sessions en Washington alsnog in bij lokale staten.

In cannabis-staten vrezen Republikeinse vertegenwoordigers hun zetel bij de komende verkiezingen te verliezen. De cannabisstaat Nevada wordt heeft een Republikeinse gouverneur. „Donald Trump is vergeten dat dit een kwestie van vrijheid is”, aldus een Republikeinse vertegenwoordiger tegen Bloomberg.