Waarom maakt provincie zich sterk voor medicinale cannabis?

Elke provincie moet tenminste één plek krijgen waar je legaal medicinale cannabisolie kunt krijgen, schrijft het provinciaal bestuur van Drenthe aan het kabinet. Waarom?

Het kabinet krijgt een brief vanuit het provinciehuis in Assen, over medicinale cannabisolie. Hoe dat zo?

Veel mensen hebben baat bij dit middel, maar het is slecht verkrijgbaar. Slechts één apotheek in Den Haag heeft van het Rijk toestemming het te maken, het is redelijk kostbaar en niet alle zorgverzekeraars vergoeden het. Niet alle huisartsen zijn bereid het middel voor te schrijven, sommigen hebben principiële bezwaren, anderen betwijfelen de werkbaarheid. Statenlid Aimée van der Ham (Sterk Lokaal) uit Emmen diende mede namens VVD, D66, GroenLinks, CDA en PvdA een motie in dat het anders moet. Provinciale Staten willen dat Gedeputeerde Staten er bij het kabinet op aandringt dat er betere regels komen voor medicinale cannabisolie. Het moet beter beschikbaar zijn en betaalbaar voor iedereen die het nodig heeft, vinden deze fracties.

Advertentie

Heeft dit effect?

Dat is afwachten, maar de provincie Drenthe is niet de enige die dit doet. Tal van gemeenten dringen ook aan op een betere regeling. Burgemeesters zitten er mee in hun maag. Nu gaan ernstig zieke mensen thuis cannabis kweken, maar dat is strafbaar, en die zouden dus vervolgd moeten worden. Bovendien is er zo minder controle op de kwaliteit van de gebruikte olie. Voor Drenthe heeft de motie een bijzondere betekenis. Vorige zomer kwam toenmalig raadslid Oscar Rietkerk (GroenLinks) van Tynaarlo in het nieuws omdat hij medicinale cannabisolie in huis had, meer dan volgens de wet is toegestaan. Rietkerk leed aan darmkanker en de medicinale cannabis verminderde zijn klachten sterk. Hij wilde met zijn verhaal verantwoording afleggen over het feit dat hij de wet overtrad en de discussie over cannabisolie aanwakkeren en komen tot een betere verkrijgbaarheid. Hij is inmiddels aan zijn ziekte overleden.

Wat is de werking van cannabisolie?

Het is een krachtig middel dat pijn bestrijdt en de bijwerking van chemokuren bij kanker vermindert. Mensen hebben minder last van misselijkheid. Er gaat ook een ontspannende werking van uit. Mensen met zeer uiteenlopende ziektes zeggen er baat bij te hebben: de ziekte van Crohn, reuma, aangezichtspijn, migraine en nog veel meer.

Zitten er ook nadelen aan?

Cannabis kan allerlei psychische klachten versterken. In dat geval is het gebruik van cannabisolie dus niet verstandig.

Cannabisolie is toch ook bij drogisten verkrijgbaar?

Ja, maar dat is volgens de kenners olie met een erg laag gehalte van de werkzame stof THC. Daardoor zou die niet erg werkzaam zijn. De enige apotheek in Den Haag die de olie mag leveren, vraagt weer een hoge prijs. Volgens de voorstanders moeten er meer leveranciers komen, waardoor de prijs kan dalen en er een goede controle is op de werkzaamheid en de veiligheid van het middel.