Wiet weg: verzorger krijgt bijl op duim

Het had de eerste oogst moeten worden in de ondergrondse wietcontainer in Boijl. Toen de planten al kaalgeknipt bleken, brak de hel los op het erf.

De 48-jarige hoofdverdachte uit Boijl komt er gewoon voor uit. ,,Ja, ik had een hennepplantage op mijn erf.” Maar het was niet uit luxe, zegt hij. ,,Ik deed het om te overleven.” Nadat hij eerder een mislukte oogst moest slikken, stonden de 120 plantjes in de ondergrondse zeecontainer naast zijn huis er begin november vorig jaar kerngezond bij.

De wiettoppen waren klaar om geknipt te worden, de contanten – zo’n 15.000 euro – zouden weldra binnenstromen. Maar in deze periode was de man uit Boijl er fysiek niet goed aan toe. ,,Drie weken in het ziekenhuis gelegen. Ik ben zwaar hartpatiënt”, aldus de hoofdverdachte dinsdag bij de meervoudige kamer. Tijdens zijn ziekbed vertrouwde hij de verzorging van de plantjes toe aan een 43-jarige maat uit Oosterwolde.

Planten geknipt

Op maandag 6 november was de hoofdverdachte inmiddels weer thuis. Er moest geoogst worden, maar de 43-jarige vriend was er niet op het afgesproken tijdstip. Toen de verdachte de zeecontainer opende, schrok hij zich kapot: de kostbare henneptoppen waren al geknipt.

,,Jij moet binnen vijf minuten hier zijn. Ik ben geript en jij hebt het gedaan”, zou de hoofdverdachte tegen zijn maat uit Oosterwolde hebben gezegd. Dreigend was het niet, zegt de verdachte, maar er moest volgens hem wel gepraat worden, want sporen van braak waren er niet rond de container. Twee andere mannen die zouden helpen met knippen – een 50-jarige Drachtster en een 44-jarige man uit Echten – kwamen ook ter plaatse.

,,Was ik maar in bed blijven liggen”, zegt de Drachtster nu. Want het liep compleet uit de hand. Om er achter te komen wie verantwoordelijk was, trok de man uit Echten de Oosterwoldiger over straat.

Worsteling

In de woning van de Boijliger ontstond een worsteling. De 48-jarige bewoner wilde aan de vechtpartij een eind maken en mepte – ondanks zijn hartproblemen – een keer als waarschuwing met een kloofbijl op de grond. De tweede keer raakte hij met de achterkant van de bijl de duim van de 43-jarige man uit Oosterwolde. ,,Vreselijk wat ik heb gedaan. Het past niet bij mij en ik neem daar alle verantwoordelijkheid voor”, zegt de hoofdverdachte.

Officier van justitie Ineke van Overbeeke prees hem daarvoor. Maar ze eist tegen hem wel een celstraf van 18 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk. De andere twee krijgen wat haar betreft 12 maanden cel, waarvan 8 voorwaardelijk. Het slachtoffer, dat doodsangsten heeft uitgestaan, heeft volgens de officier recht op 20.000 euro smartengeld. Wie de planten heeft afgeknipt, werd overigens niet duidelijk.