Wietcriminelen azen op Brabantse boerenschuren

aaaa

 

GILZE EN RIJEN – Criminelen benaderen systematisch bewoners in het Brabantse buitengebied om leegstaande schuren en woningen aan hen te verhuren. De panden worden daarna omgebouwd tot wietplantages.

Dat zegt de burgemeester van Gilze en Rijen, Jan Boelhouwer. ,,Ik hoor van bewoners in mijn gemeente dat ze soms wel wekelijks benaderd worden. Mensen die aanbellen en bereid zijn contant 500 of 1000 euro per maand te betalen om een pand te mogen gebruiken.”

Volgens Boelhouwer is overduidelijk dat dat maar om één ding gebeurt: de aanleg van nieuwe hennepplantages. ,,Het is big business. Per plantje wordt 1.000 euro verdiend. Een kwekerij met 500 plantjes levert een half miljoen per jaar op.’’

Landbouworganisatie ZLTO bevestigt de woorden van Boelhouwer. „Wij horen het ook met regelmaat van onze mensen in het veld. Leegstaande schuren, een kassencomplex: criminelen willen er maar wat graag aan de slag”, zegt woordvoerder Maarten Leseman.

Volgens de belangenorganisatie, met 15.000 leden in Brabant en Zeeland, doet het fenomeen zich in de hele provincie voor. Vooral boerenbedrijven die het financieel moeilijk hebben of al besloten te hebben te stoppen, lijken gevoelig voor de bankbiljetten die criminelen ze voorhouden. Het politiekorps West-Brabant Zeeland waarschuwt, met de ZLTO, al langer boeren om niet op de verlokkingen in te gaan.