‘Wietkoper wil kunnen kiezen’

Een aantal gemeenten dat zich kandidaat stelt om staatswiet te telen, wil niet dat die wiet te sterk is. Maar is dat wel verstandig?

 

,,Utrecht zal bij de vormgeving van een eigen experiment sterk letten op de schadelijke effecten van wiet voor de individuele- en volksgezondheid. Dat heeft een relatie met de sterkte”, zegt woordvoerder van de gemeente Utrecht, Sylvia Borgman. Ook Wageningen, Terneuzen, Hengelo en Breda pleiten voor een begrenzing. ,,Dan wordt dát gewoon wat er in de gemeente te krijgen is”, zegt woordvoerder David Slager van gemeente Breda.

Aan de proef doen meer dat 20 gemeenten mee, waaronder ook Nijmegen, Haarlem, Eindhoven en Weert. Terneuzen is geïnteresseerd, maar heeft zich nog niet officieel aangemeld.

Illegale markt

Als er niets te kiezen valt dan zal de consument zich weer wenden tot de illegale markt

Joachim Helms

De Bond van Cannabis Detaillisten, waarin 80 wietondernemers zich hebben verenigd, waarschuwt dat het aanbod van de overheidsdrugs moet aansluiten op de behoefte van de consument. Volgens voorzitter Joachim Helms is dat ook nu al een probleem: ,,Klanten hebben behoefte aan variëteit in sterkte en soorten. Doordat er nu maar 500 gram op voorraad mag zijn in een coffeeshop is de keuze beperkt, terwijl er honderden soorten zijn. Als er niets te kiezen valt dan zal de consument zich weer wenden tot de illegale markt.”

Het bepalen van de sterkte van wiet is ingewikkeld. Er zijn twee voorname werkzame stoffen. THC, dat voor de high zorgt, en CBD dat je rustig maakt. De verhouding bepaalt het effect. De softdrugs is door Nederlandse kwekers zo sterk gemaakt dat wiet met meer dan 15 procent THC inmiddels wordt gezien als harddrug. Het is echter overal verkrijgbaar. En gebruikers hebben, zo blijkt uit onderzoek van het Trimbos, veelal een voorkeur voor de sterkere varianten.

Gehinderd

Floor van Bakkum, preventiemedewerker van verslavingscentrum Jellinek, juicht het experiment en de zorgen van de gemeente om de gezondheid toe. ,,Wiet mag niet in het schap van de supermarkt of in een automaat. De verkoop moet gebeuren door mensen die deskundig zijn en de juiste voorlichting geven in een setting die specifiek voor cannabisgebruikers is. Dat is veel beter voor de gezondheidszorg.”

Ook Helms van de Bond van Cannabis Detaillisten is blij met de mogelijkheid de sector geheel te legaliseren. ,,Het grote voordeel is dat de gebruiker precies weet wat er in het zakje zit. Dat het schoon is en vrij van pesticiden.” Volgens Jellinek zijn er in Nederland 40.000 mensen verslaafd aan wiet en hasj. Ze worden in het dagelijks leven erg gehinderd daardoor.

TEGEN

Niet goed nagedacht 
Mauro Picavet, secretaris van Verbond voor Opheffing van Cannabisverbod en hasjroker: ,,Natuurlijk gaan wiet- of hasjgebruikers straks bij een illegale coffeeshop hun blowtje halen als ze wat sterkers willen. Door een percentage af te spreken, laten de gemeenten zien dat ze niet goed hebben nagedacht over dit plan. Zo’n 40 procent van de coffeeshopbezoekers koopt zijn jointje en gaat naar huis. Maar er zijn ook mensen die het belangrijk vinden wát ze roken. Ik ben een echte hasjroker en mijn specifieke waar kan je niet overal kopen. Die groep valt dus al af als je niet alle softdrugs toelaat. Dan sla je als gemeente de plank behoorlijk mis.”

I'm Mauro Picavet, editor and co-founder of The Stoned Society. Also: Co-founded the HomeGrown Cup, Executive Committee Member at Encod.org, media coordinator at Cannabis News Network & Cannabis Liberation Day, and columnist at cnnbs.nl

I’m Mauro Picavet, editor and co-founder of The Stoned Society. Also: Co-founded the HomeGrown Cup, Executive Committee Member at Encod.org, media coordinator at Cannabis News Network & Cannabis Liberation Day, and columnist at cnnbs.nl © Mauro Picavet

Eddy Terstall.

Eddy Terstall. © anp

VOOR

Sterker geworden
Eddy Terstall, regisseur en een van de gezichten van de campagne Cannabis Aangenaam: ,,Het lijkt me een goed idee dat de gemeenten de sterkte van de cannabis in de gaten willen houden. De laatste jaren is de wiet en de hasj steeds sterker geworden en dat is niet voor iedereen even goed. Het leuke van wiet roken was altijd dat je het redelijk veilig kon doen: je kreeg er nauwelijks problemen mee. Maar nu het zo sterk is, hebben vooral toeristen daar veel last van. Wiet is voor een lichte, positieve roes. Niet om je bewustzijn te vernauwen. Als het te sterk is, dan wordt het meer harddrugs. Daar moeten we van wegblijven.”