Wietkweker moeten meer dan 300.000 euro ophoesten voor kweken van cannabis

DEURNE / ZANDHOVEN / LIER / RANST –De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft acht bewoners van een woonwagenpark in Deurne veroordeeld voor het opzetten van cannabisplantages in Lier, Emblem en Pulderbos. Ze kregen celstraffen van twaalf maanden tot drie jaar opgelegd en boetes tot 16.000 euro. Een crimineel vermogen van 306.655 euro werd verbeurd verklaard. En dat terwijl het openbaar ministerie 2,6 miljoen euro verbeurdverklaring had geëist.

Bij de politie van Lier liep in augustus 2016 een melding binnen van een mogelijke cannabisplantage aan de Hulststraat. De twee vrouwen die de woning huurden, waren vaak afwezig. Er gingen ‘s avonds wel geregeld mannen naar binnen en de ramen waren afgeplakt. Buurtbewoners hadden ook een vreemde geur opgemerkt.

De politie hield de woning in de gaten en zag er Arthur Noël D. en andere bewoners van het woonwagenpark in Deurne meermaals naar binnen gaan. Uit verder onderzoek bleek dat ze nog meer woningen gehuurd hadden. Afgeluisterde gesprekken en observaties toonden aan dat de beklaagden zich op grote schaal bezighielden met de teelt en de verkoop van cannabis.

In juni 2017 werden een reeks huiszoekingen uitgevoerd. In de Hulststraat in Lier en in Alliers in Emblem werden sporen van ontmantelde plantages teruggevonden. De politie ontdekte in een woning aan de Zavelstraat in Pulderbos 379 cannabisplanten.

Bijna alle beklaagden zijn familie van elkaar. Ze hadden geen job en moesten officieel zien rond te komen met werkloosheidssteun of een invaliditeitsuitkering. De familie verdiende echter goed de kost met haar cannabisteelt.

Hoofdbeklaagden Arthur Noël D. en zijn vriendin Marie-Louise C., die de andere familieleden hadden aangestuurd, woonden in een luxueus ingerichte woonwagen en reden rond in een Mercedes A200. Het openbaar ministerie had de verbeurdverklaring van 2,6 miljoen euro gevorderd, maar de rechtbank begrootte het vermogensvoordeel op 306.655 euro.

De beklaagden moeten twee distributienetbeheerders ook 61.537 euro aan schadevergoedingen betalen voor het stelen van elektriciteit voor de plantages.