Zwolse coffeeshops zien komst wietsteunpunt tegemoet

ZWOLLE – Zwolse coffeeshops zijn blij verrast door de komst van een steunpunt voor gratis medicinale wiet. Ze zien de nieuwe service als de ‘missing link’ op het gebied van mediwiet in Zwolle.

Als er per 1 juli een steunpunt in Zwolle opent waar inwoners van de stad aan gratis wietolie voor medicinaal gebruik kunnen komen, dan zien lokale coffeeshops dit als een goede ontwikkeling. Het steunpunt Social Club Zwolle, opgericht door de stichting Suver Nuver uit Leeuwarden, is volgens Zwolse coffeeshophouders een goede aanvulling op het aanbod van mediwietverstrekkers in de stad.

Prijskaartje
Momenteel is iedereen die legaal wiet wil gebruiken voor medicinale doeleinden, aangewezen op een recept van de huisarts of een bestelling bij de coffeeshop om de hoek. Aan die eerste optie hangt vaak een fiks prijskaartje. De tweede optie betekent onverwerkte wiet of hasj in de coffeeshop kopen en zelf omzetten in bijvoorbeeld wietthee of -olie.

‘Verschil maken’
“Maar als het servicepunt straks open is, kan ik me heel goed voorstellen dat mensen die wietolie gebruiken om beter te kunnen slapen of tegen pijn of ziektes, er gebruik van gaan maken”, zegt medewerker Bart van coffeeshop Sky High in Zwolle. Hoeveel klanten hij heeft die wiet gebruikt voor medicinale doeleinden is, kan hij niet precies zeggen. “Maar we krijgen regelmatig klanten over de vloer die mediwiet gebruiken.”

Ook Ozkan Sevgul, eigenaar van coffeeshop De Tulp in Zwolle, kijkt uit naar de komst van het servicepunt. “Voor een deel van onze klanten zal het punt het verschil maken”, zegt hij. “Dit zijn wel mensen die de wiet nodig hebben om pijn te verzachten.”

‘Behoefte’
Stichting Stuver Nuver zegt inmiddels 1.500 leden te hebben, waarvan zo’n 75 in de omgeving van Zwolle. Leden kunnen ‘naar behoefte’ wietolie krijgen bij het steunpunt. Betaling van de olie gaat ‘naar draagkracht’ of op basis van een abonnement.