Amersfoorter in Thaise cel niet meer verdacht van drugs

Amersfoorter Gerard van Vulpen die sinds 21 januari in een Thaise politiecel zit opgesloten, wordt niet meer verdacht van drugsgebruik of -bezit.

 

Volgens familie en vrienden die met hem in contact staan, kreeg de 46-jarige Amersfoorter dat te horen tijdens een rechtszitting vorige week in Thailand. Van Vulpen werd op oudejaarsavond bij een ruzie in een Thaise bar neergestoken. Hij belandde echter zelf in de cel op verdenking van een drugsovertreding, terwijl zijn belagers op vrije voeten bleven.

De Thaise autoriteiten verwijten de 46-jarige Amersfoorter na de rechtszaak nog wel dat hij niet over een visum beschikt, zo heeft zijn familie vernomen. Het visum van Van Vulpen verliep enkele dagen nadat hij vanaf vakantie-eiland Koh Samui had willen terugkeren naar Nederland. Maar hij werd aangehouden en tijdens zijn eerste dagen in gevangenschap op het eiland verliep zijn visum.

Overplaatsing

Zijn familie en vrienden hebben goede hoop dat hij binnenkort wordt vrijgelaten, nu tijdens de rechtszaak de drugsverdenking van de baan bleek. Van Vulpen moest toen wel direct 6000 baht voldoen, omgerekend zo’n 170 euro.

Mogelijk moet dat worden betaald voor zijn overplaatsing. Want Van Vulpen wordt nu waarschijnlijk van zijn overvolle politiecel, die hij deelt met zo’n twintig andere gevangenen, overgeplaatst naar een Immigratie Detentie Centrum. Dat is in de regel het laatste station voor uitzetting uit Thailand.

Die IDC’s hebben, getuige verhalen van eerdere Nederlandse gedetineerden, ook geen erg beste reputatie. De hoop is dat Van Vulpen binnen een paar weken vrijkomt en naar Nederland mag terugkeren, maar helemaal gerust zijn familie en vrienden er niet op. ,,Hopelijk kan hij die hel nu snel achter zich laten. Maar zeker weten doe je niks in dat land. Voor hetzelfde geld komen ze weer met een verdenking.’’

Bloedonderzoek

Gerard van Vulpen kreeg op oudejaarsavond in een bar op het eiland Koh Samui ruzie over een rekening en werd neergestoken door een barkeeper. Die zou hulp hebben gekregen van enkele andere mannen.

De Amersfoorter liep naar verluidt zeven steekwonden op. Hij werd opgenomen in een ziekenhuis en geopereerd. Het ziekenhuis gaf de politie de resultaten van een bloedonderzoek door waarin sporen van drugs zouden zijn gevonden. Thailand kent zeer zware straffen voor drugsovertredingen.

Er werd een tegenonderzoek van de bloedmonsters gedaan om aan te tonen dat de Amersfoorter geen drugs had gebruikt, maar die contra-expertise lijkt nu niet meer nodig.

Zijn belagers bleven op vrije voeten. Ze kochten strafvervolging af door omgerekend 11.000 euro boete te betalen, zo kreeg Van Vulpen later te horen.

De Amersfoorter was op vakantie op Koh Samui om te herstellen van een hersenbloeding. Hij woonde eerder enkele jaren op het eiland vanwege zijn baan in internationale baggerwerken, en heeft daar vrienden die hem nu bijstaan.

De Amersfoorter zit nu al bijna acht weken vast. ,,Zijn steekwonden zijn nog aan het genezen, en hij zit in een smerige cel die hij moet delen met gemiddeld twintig andere gevangenen. Het gaat naar omstandigheden nog redelijk met hem, maar hij lijdt erg onder de voortdurende stress. Dit moet wel een keer afgelopen zijn.’’

Fundraiser

Zijn familie wil intussen geld overmaken naar de ambassade voor betaling van zijn vliegticket. Vrienden zijn een fundraiser gestart om verdere kosten, zoals boetes, te dekken. Vrienden en bekenden hebben inmiddels al honderden euro’s gedoneerd.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat de Nederlandse ambassade in Thailand zich inspant voor Gerard van Vulpen en contact over de zaak heeft met de lokale autoriteiten.