Gevangenen kunnen al 12 dagen niet douchen door staking Antwerpse cipiers

In de gevangenis in de Antwerpse Begijnenstraat staakt het personeel vandaag voor de twaalfde dag op rij. “Het klopt dat de gevangenen sindsdien hun cel niet hebben kunnen verlaten. Bijvoorbeeld om te douchen”, zegt Kathleen Van De Vijver van het Gevangeniswezen op Radio 2 Antwerpen.

“Het merendeel van de gevangenen is al 12 dagen niet uit zijn cel gekomen”, vertelt Kathleen Van De Vijver van het Gevangeniswezen in “Start je dag” op Radio 2“Bezoek ontvangen of deelnemen aan de wandeling zit er ook niet in. Wij gaan er wel van uit dat de directie zijn uiterste best heeft gedaan om toch douchemomenten in te plannen voor gevangenen die in de keuken meehelpen.”

De Antwerpse cipiers hebben het werk neergelegd uit protest tegen het aanhoudend personeelstekort. “Wij zijn al twaalf dagen in dialoog met de vakbonden van de Begijnenstraat. Er zijn al heel veel oplossingen voorgesteld door de lokale directie maar wij zijn nu op het einde van onze creativiteit. We gaan vandaag opnieuw proberen rond de tafel te zitten. We hopen -in het belang van de gevangenen- dat de cipiers onze voorstellen aanvaarden, terug aan de slag gaan en de situatie nadien evalueren.”

Minimale dienstverlening?

Een half jaar geleden besliste de regering dat er in een minimale dienstverlening in gevangenissen moet komen om problemen bij stakingen te vermijden. Op dit moment is het nog wachten op plannen van de gevangenissen om te bepalen hoeveel mensen aan het werk moeten blijven om de dienstverlening te garanderen. Maar het overleg om die plannen op te stellen, verloopt moeizaam.

“Helaas is de relatie met de vakbonden op dit moment eerder moeilijk”, aldus Van De Vijver. De vakbonden hebben intussen ook een nationale stakingsaanzegging ingediend om het personeelstekort aan te kaarten. Het kabinet van justitieminister Koen Geens (CD&V) laat weten dat het onderzoekt of er sancties kunnen komen voor wie de wet niet naleeft.