Guardia Civil ontdekt cocaïneroute van deels Nederlandse maffia door Spanje

MADRID – Een gevaarlijke Nederlands-Marokkaanse drugsmaffia heeft met de hulp van Spaanse hasjsmokkelaars over de rivier Guadalquivir een nieuwe route op kunnen zetten tussen Colombia en Nederland via de Straat van Gibraltar.

© El País
De door de politie onderschepte vracht van 1.255 kilo cocaïne was afkomstig uit Colombia en zou via Marokko naar Nederland gaan, echter op Isla Cristina werd de lading door de Spaanse Guardia Civil onderschept. Het is voor het eerst dat er een partij cocaïne is ontdekt op een route waarlangs tot nu toe alleen hasj werd gesmokkeld.

Dat er sprake was van cocaïnesmokkel door de Straat van Gibraltar werd al langere tijd vermoed, maar kon nooit worden bevestigd. OCON Sur, het team van de Guardia Civil dat zich bezighoudt met drugsbestrijding, heeft laten weten dat het tot nu toe alleen om incidenten ging en niet om een structurele drugsroute. In de operatie die de naam Doberman kreeg, is deze route toch aan het licht gekomen, wat tot de aanhouding van 51 personen in de provincies Cádiz, Sevilla en Málaga heeft geleid.
Vermoeden van cocaïnesmokkel
Het vermoeden van de Guardia Civil werd in november van het vorig jaar bevestigd toen zij samen met de douanewacht in Isla Cristina een boot doorzochten in de veronderstelling daar een partij hasj aan te treffen. In plaats daarvan, stuitten ze op tientallen ingetapete sporttassen waarin zich in totaal 1.255 kilo cocaïne bevond. OCON Sur was al vanaf september vorig jaar alert op de activiteiten van de maffia op deze route, maar was daarbij in de veronderstelling dat het om hasjsmokkel ging.
Spaanse hasjsmokkelaars
De cocaïnemaffia heeft op de drugslijn gebruik gemaakt van smokkelaars die al langere tijd hasj afkomstig uit Marokko via een tussenstap bij de Guadalquivir vervoerden en al bekend waren bij de Spaanse politie. Hoe of wanneer het contact tussen deze smokkelaars en de cocaïnemaffia is ontstaan, is bij de politie nog niet bekend. Vermoed wordt dat dit niet het eerste cocaïnetransport via deze route betreft.
De pure cocaïne, die een waarde had van 30 miljoen euro en vanuit Colombia via Rabat naar Nederland moest worden vervoerd, kwam uit handen van een deels Marokkaanse en deels Nederlandse drugsbende. De Spaanse hasjsmokkelaars waren op 17 november aangekomen bij de riviermond van de Guadalquivir om de cocaïne verder te vervoeren, maar werden daar een dag later door de Guardia Civil aangehouden. Via hen is de Guardia Civil ook op het spoor van andere Spaanse hasjsmokkelaars gekomen die in maart zijn aangehouden. Voor de cocaïnesmokkel is een onderzoek ingesteld aan beide kanten van de Straat van Gibraltar. Dat heeft in Marokko in januari tot meer dan tien aanhoudingen geleid en tot een internationaal arrestatiebevel voor een van de maffiabazen die zich in de Verenigde Arabische Emiraten bevond, zo melden bronnen van de Guarda Civil.