Harteloze ouders dumpen zoontjes (2 en 3) naakt in daklozenkamp om ‘rust te kunnen hebben

In de Oekraïense stad Zaporizja hebben harteloze ouders hun twee zoontjes poedelnaakt in een daklozenkamp achtergelaten. Ze wilden naar eigen zeggen ‘een tijdje rust hebben’. Andrey (3) en zijn jongere broer Maksim (2) brachten een week in erbarmelijke omstandigheden door. Een 42-jarige dakloze ontfermde zich over de kinderen.

,,Dat koppel vroeg of we even op hun kinderen wilden letten”, aldus de man. ,,Ze zeiden dat ze naar de winkel moesten om eten te kopen, het zou maar twintig minuten duren. Maar we hebben hen nooit meer gezien.”

Verschillende daklozen hielden een oogje in het zeil en deelden het weinige voedsel dat ze hadden met de jongens. Het einde van hun lijdensweg kwam toevallig. Een voorbijgangster zag de verwaarloosde peuters tussen een stelletje dronkaards zitten en waarschuwde de politie.

‘Op mijn netvlies gebrand’
,,Ik had wat vrije tijd en wandelde langs de Dnjepr-rivier”, aldus Olena Tashevska. ,,Ik was eigenlijk op zoek naar een plek om te zonnen, maar stootte zo op dat kamp. Het beeld van die jongens op vuile dekens staat op mijn netvlies gebrand. Ze droegen geen kleren en zagen er heel smerig uit. Ik heb onmiddellijk de politie gebeld.”

Ook een ambulance kwam ter plaatse. ,,Die jongens leefden als Mowgli (het mensenkind uit ‘Jungle Book’ dat opgevoed werd door een roedel wolven, red.)”, aldus politiewoordvoerster Dina Kurnikova. ,,Ze waren naakt en dronken water uit de rivier. Ze waren zo uitgehongerd dat ze eten zochten tussen het afval op het strand.”

In het ziekenhuis bleek dat Andrey en Maksim onderkoeld waren en infecties opgelopen hadden. ,,Ze voelen zich slap en kunnen amper lopen”, aldus kinderarts Taisa Klimenko. ,,Ze wisten wel wie ze waren en konden hun leeftijd zeggen, maar over hun ouders hebben ze met geen woord gerept.”

‘Beu’

De politie kwam de ouders, Bozhena Synychka (20) en Volodymyr Zaitsev (25), snel op het spoor. Ze verklaarden dat ze het ‘beu waren om op de jongens te letten’ en hadden naar eigen zeggen ‘behoefte aan wat rust’.

De twee worden aangeklaagd voor verwaarlozing en riskeren een celstraf van vijf jaar. Daarnaast dreigen ze ook uit de ouderlijke macht te worden gezet. De kinderen verblijven in een weeshuis tot de rechtbank een oordeel geveld heeft.

Dakloze Sergey ontfermde zich over de jongens.

Dakloze Sergey ontfermde zich over de jongens. © STB

Ouders Bozhena Synychka (20) en Volodymyr Zaitsev (25).

Ouders Bozhena Synychka (20) en Volodymyr Zaitsev (25). © STB

Olena Tashevska zocht een plek om te zonnen en kon zo de twee kinderen redden.

Olena Tashevska zocht een plek om te zonnen en kon zo de twee kinderen redden. © STB