Protesten in Australië tegen mishandeling in gevangenis

Protesten protesteren bij het stadhuis van Sydney REUTERS

In Australië zijn honderden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen mishandelingen in jeugdgevangenissen. Veel slachtoffers daarvan behoren tot de Aboriginals, de inheemse bevolking van het land. Volgens de betogers wordt die groep nog altijd gediscrimineerd.

Deze week kwamen er beelden naar buiten uit gevangenissen in het noorden van het land waarop tieners werden mishandeld. Te zien is dat naakte jongeren worden geslagen en met traangas worden bespoten. Op een van de foto’s zit een jongen vastgebonden met een zak over zijn hoofd.

Een tiener wordt in een filmpje met geweld tegen de grond gewerkt en uitgekleed.REUTERS

Premier Turnbull wil dat er lokaal onderzoek wordt gedaan. Er waren ook oproepen voor een breder, nationaal onderzoek naar dergelijke mishandelingen, maar daar ging de premier niet op in.

De demonstranten vinden de reactie van Turnbull volstrekt onvoldoende. Een vertegenwoordiger van de Aboriginal-gemeenschap zei er geen vertrouwen in te hebben dat de daders zich moeten verantwoorden. “Waarschijnlijk krijgen ze over een paar maanden een promotie”, zei zij.

Aboriginals oververtegenwoordigd

In veel grote steden zijn er protesten. In Sydney gingen zo’n 500 mensen de straat op. En in Melbourne waren er rond de 1000 demonstranten.

Ook internationaal leidden de beelden tot ophef. De VN-Commissaris voor de mensenrechten riep de Australische overheid gisteren op om de kinderen die waren mishandeld te compenseren.

Verhoudingsgewijs zitten er veel Aboriginals in Australische gevangenissen, schrijft persbureau Reuters. Slechts drie procent van de bevolking behoort tot de inheemse bevolking, terwijl 27 procent van de gedetineerden uit die gemeenschap komt. Van de jeugdgevangenen in het noorden van het land is zelfs 94 procent Aboriginal.