Toeristen krijgen in Rome rekening van 430 euro voor spaghetti

Een koppel Japanse toeristen zal hun citytrip naar Rome nog lang herinneren. De kennismaking met de stad was niet positief: toen ze in een restaurant allebei een bord spaghetti en een portie vis hadden gegeten (en enkel water hadden gedronken), werden ze nadien geconfronteerd met een rekening van… 429,80 euro.

© TripAdvisor

Het incident vond plaats in het Antico Caffè di Marte in het centrum van de Italiaanse hoofdstad. Het koppel deelde ter waarschuwing een foto van hun rekening op TripAdvisor, waarop te zien is dat ze 349,80 euro voor het eten kregen aangerekend, en nog eens 80 euro extra als ‘servicetoeslag’ (20 procent van het totaalbedrag).

De slechte review van het paar gaat momenteel viraal. De reviewpagina van het bewuste restaurant wordt overspoeld met nog veel meer slechte beoordelingen. De overgrote meerderheid noemt het etablissement ‘verschrikkelijk’. Termen als oplichting en afzetterij passeren veelvuldig de revue. TripAdvisor heeft door de heisa de pagina van het restaurant tijdelijk geschorst.

Net zoals bij het Japanse koppel het geval was, wijzen veel restaurantbezoekers op het gevaar van het kiezen van de visschotel – die trouwens ook geregeld door de uitbaters zelf wordt aangeprezen als suggestie. De kosten voor die vis bedragen volgens het menu 6,50 euro per 100 gram, maar op de één of andere manier komen de obers plots aan met een bord vol vis. En zo worden zij die dit niet weten geconfronteerd met onverwacht hoge rekeningen.

‘Menu is duidelijk’

Het restaurant heeft in de krant Corriere de la Sera gereageerd op de beschuldigingen van oplichting. ,,Het menu is duidelijk”, klinkt het. ,,De reden waarom die Japanse toeristen die prijs moesten betalen is omdat ze niet enkel de spaghetti bestelden, maar ook de verse vis. Ze kozen het zelf.” Volgens de zaak hebben de toeristen geen recht van klagen.

De Italiaanse politie probeert intussen een einde te maken aan oplichting van toeristen, na meerdere incidenten met gigantische rekeningen. Zo betaalde eerder een groep toeristen in Venetië meer dan 1.000 euro voor drie steaks, gefrituurde vis en wat mineraalwater – door verschillende verborgen kosten die er plots bijkwamen. Een ander restaurant in Rome rekende maar liefst 81 euro voor twee hamburgers en drie koffie.

Ernstige schade

Claudio Pica, hoofd van de Italiaanse federatie van openbare en toeristische handelaren, noemt het nieuwe incident heel serieus. ,,Dit brengt ernstige schade toe aan de reputatie van onze restaurantuitbaters.”

Het restaurant moest een middag dicht en kreeg een boete van 5000 euro.