Tweede klokkenluider met informatie tegen Trump treedt naar voren

Er is een tweede klokkenluider opgedoken die zegt belastend materiaal te hebben over de contacten tussen de Amerikaanse president Donald Trump en Oekraïne. Dat heeft Mark Zaid, de advocaat van beide klokkenluiders, meegedeeld aan de Amerikaanse zender ABC News.

De Democratische partij is een afzettingsonderzoek gestart tegen Trump, omdat hij tijdens een telefoongesprek met de Oekraïense president Volodimir Zelenski zou hebben gevraagd een onderzoek te voeren naar voormalig vicepresident Joe Biden en zijn zoon, Hunter. De Democraten beschouwen dat als een ongeoorloofde hulpvraag aan een buitenlandse mogendheid voor eigen politiek gewin.

Een melding van de eerste klokkenluider, vermoedelijk een CIA-officier die verbonden was aan het Witte Huis, vormde de aanleiding voor de eerste stap in de afzettingsprocedure. Zaid zegt nu dat een nieuwe klokkenluider, die eveneens deel uitmaakt van de inlichtingendiensten, ‘uit eerste hand’ over informatie beschikt over het controversiële telefoongesprek.

De Amerikaanse president heeft altijd beweerd dat de informatie van de eerste klokkenluider ‘totaal onnauwkeurig’ was. Mogelijk kan het opduiken van een tweede klokkenluider die verdediging van Trump ondermijnen, zegt ABC.

Trump vroeg de autoriteiten in Kiev de gangen van zijn mogelijke uitdager Joe Biden en diens zoon Hunter in Oekraïne na te gaan. Het Huis van Afgevaardigden gelastte nader onderzoek, dat in theorie kan leiden tot de afzetting van de president. Trump houdt vol dat de aanklacht nergens op slaat.

Trump vroeg de autoriteiten in Kiev de gangen van zijn mogelijke uitdager Joe Biden en diens zoon Hunter in Oekraïne na te gaan. Het Huis van Afgevaardigden gelastte nader onderzoek, dat in theorie kan leiden tot de afzetting van de president. Trump houdt vol dat de aanklacht nergens op slaat. © EPA