Om 19.00 uur persconferentie kabinet, mogelijk extra maatregelen in Randstad

Premier Mark Rutte en minister Hugo De Jonge (Volksgezondheid) geven maandagavond om 19.00 uur een persconferentie. Naar verwachting worden er extra regionale maatregelen aangekondigd omdat het aantal coronabesmettingen vooral in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag extra snel oploopt.

Het Outbreak Management Team (OMT) komt maandag samen en brengt advies uit. Zondag overlegden een kabinetsdelegatie en experts van het RIVM informeel op het Catshuis, de ambtswoning van de premier, over de corona-aanpak.

In de grote steden en omliggende gebieden worden momenteel met enkele honderden per dag de meeste positieve tests afgenomen. Het kabinet heeft grote zorgen over de alarmerende coronacijfers.

Zondag kwamen er bijna drieduizend besmettingen op een dag bij. Regionaal werden de maatregelen vorige week daarom al opgeschaald. Het takenpakket van De Jonge is aangepast zodat hij zich uitsluitend met de corona-aanpak kan bezighouden.

Voor hardere, landelijke maatregelen is het kabinet vooralsnog huiverig. “Daar zit een prijs aan”, zei Rutte afgelopen vrijdag tijdens een persconferentie over de nieuwste maatregelen. “De prijs dat je mensen in hun vrijheden beperkt. De tweede prijs is dat het altijd ook gevolgen heeft voor de economie.”

Toch is dat wel waar sommige burgemeesters, zoals Ahmed Aboutaleb van Rotterdam voor pleitten. “De kaart van Nederland kleurt nu zo rood, dat ik niet meer van regionale, maar van landelijke besmettingen spreek”, zei Aboutaleb onlangs tegen RTV Rijnmond.

Rutte sluit niets uit, zei hij. “Ingrijpende maatregelen” kunnen volgens hem noodzakelijk zijn als de besmettingen snel blijven oplopen, de ziekenhuizen overbelast dreigen te raken en de reguliere zorg daardoor in de knel komt. “Hoe lang kun je een kankeroperatie uitstellen?”, aldus de premier.