14.000 lijntjes coke per dag in regio Eindhoven

EINDHOVEN – Onderzoek naar de resten van drugsafval in het rioolwater in deze regio impliceren het beeld van lozingen op regelmatige en waarschijnlijk zelfs wekelijkse basis. Dat stelt Thomas ter Laak van KWR, het instituut dat jaarlijks onderzoek doet naar rioolwater in Amsterdam, Utrecht en Eindhoven.

 

Sinds 2011 worden er jaarlijks een week lang monsters van het rioolwater genomen. Vooral de waarden van drugsafval met resten van amfetamine zijn in Eindhoven en omgeving steevast dermate hoog dat dit niet alleen van gebruikers kan zijn. Bij zes van de acht meetweken sinds 2011 was er mogelijk sprake van afvalresten van drugsproductie in het water ,,En als dat iedere keer als je meet het geval is, kun je wel spreken van een tendens”, aldus Ter Laak.

De cijfers bevestigen ook het beeld dat lozingen van drugsafval vooral in Brabant aan de orde van de dag zijn. In Utrecht werd afgelopen jaar pas voor het eerst een afwijkende piek gemeten, in Amsterdam sinds 2011 nog helemaal geen. In deze regio wordt het rioolwater onderzocht bij de waterzuivering van Waterschap De Dommel. Het water wordt onderzocht op sporen van stoffen zoals cocaïne (reststoffen), MDMA (ecstacy) en Amfetamine (speed). De in het water aangetroffen waarden zijn vergelijkbaar met voorgaande jaren.

1,17 kilo coke per dag

Volgens Ter Laak is het in de regio Eindhoven lastig om aan de hand van de cijfers te stellen hoeveel drugs er daadwerkelijk gebruikt wordt. ,,Daarvoor zijn de cijfers te vervuild. Alleen bij cocaïne durf ik te zeggen dat dit puur van gebruikers is die de reststoffen uit plassen. Op basis van het onderzoek in 2018 komt dat neer op een gebruik van 1,17 kilo cocaïne per dag. Uitgaande van 0,083 gram per lijn zou dat goed zijn voor ruim 14.000 lijntjes cocaïne per dag.”

Het onderzoek in Eindhoven maakt deel uit van een Europees onderzoek in 85 steden.