Bende ‘Paco’ verhandelde honderden kilo’s heroïne: acht jaar cel voor Rotterdammer

Zes Rotterdammers en een Nederlandse Spanjaard zijn in België veroordeeld tot celstraffen van veertig maanden tot acht jaar voor het verhandelen van honderden kilo’s heroïne. De drugsbende genaamd ‘Paco’ gebruikte carwash Miami aan de Aelbrechtskade in Rotterdam als dekmantel. De verkoop leverde de twee kopmannen, onder wie een Rotterdammer, tussen 2015 en 2017 zo’n 4 miljoen euro op.

De bende was al langer actief in Nederland. In 2015 verplaatsten de Rotterdammers hun werkterrein naar België. Daarvoor huurden ze een woning in Maasmechelen. Ze verkochten dagelijks ruim 560 gram drugs. Tussen augustus 2016 en september 2017 verhandelde het netwerk 100 kilo heroïne en 1,5 kilo cocaïne.

Het pakhuis in Maasmechelen deed dienst als een soort callcenter waar de drugsbestellingen via dealerlijnen werden geplaatst. Kopman Yassine J. (37) uit Rotterdam, een zware jongen met een ellenlang strafblad, zorgde voor de aanlevering van de drugs uit Nederland. In de Rotterdamse carwash van de ‘patron’ of de ‘minister president’, zoals de dertiger werd genoemd, werd de drugs aangemaakt, versneden en verpakt. De Rotterdammer werd als leider veroordeeld tot acht jaar cel en een boete van 40.000 euro.

Bazen

De woning in Maasmechelen werd volgens de strafrechter zeer bewust uitgekozen als uitvalbasis om de drugs vanuit Nederland naar België te halen en daarna te verdelen naar een afzetmarkt in het Luikse. J. was onbetwistbaar de leider van de bende in Nederland. Hij zorgde voor alle kosten zoals de aanschaf en herstelling van (huur)voertuigen, de aankoop van gsm’s en de uitbetaling van ‘de jongens’, die hij als chauffeurs inschakelde om de heroïne en de cocaïne te transporteren.

Tweede kopman Eddine G. (30) leidde de operaties van de bende vanuit de woning in Maasmechelen. J. gaf hem daarvoor geregeld de nodige instructies. Hij moest discreet zijn, aan de jongens tonen wie de baas was en dat ze discipline moesten hebben, zo klonk het op de tap. G. werd veroordeeld tot zes jaar cel en een boete van 32.000 euro. De vijf andere beklaagden kregen celstraffen tussen de veertig maanden en de vier jaar en ieder een boete van 16.000 euro.

Automatische vuurwapens

Op 3 juli 2017 viel de politie binnen in de woning in Maasmechelen. Ze vonden er ruim 38.300 euro cash geld, zestien zakken met 4,8 kilo heroïne en 56 gram cocaïne. In de Rotterdamse carwash ontdekte de politie onder meer 20 kilo heroïne in een verborgen compartiment van een voertuig, twee automatische vuurwapens en ruim 36.700 euro contant geld. In de woning van de ouders van J. lag nog eens 160.760 euro cash geld, samen met een stroomstootwapen en een kogelvrij vest. Al de bedragen die tijdens de huiszoekingen gevonden werden, werden verbeurdverklaard.

De kopmannen krijgen de zwaarste rekening gepresenteerd. Volgens de rechter incasseerden zij de illegale winst van de drugshandel. Dat bracht hen in twee jaar tijd 4 miljoen euro op: 2,5 miljoen voor J. en 1,5 miljoen euro voor G. De rechter tilde zwaar aan de hoeveelheid verhandelde drugs, de lange tijdspanne waarin de bende de drugs verkocht en het strafblad van zes van de zeven bendeleden en legde de straffen daarom effectief op en niet (deels) met uitstel zoals door de verdediging gevraagd werd.