Cocaïne bij de bananen

Bij transportbedrijf Van Wanrooy is begin deze week de politie binnengevallen. Het bedrijf wordt, niet voor de eerste keer, uitgekamd. Delen van de administratie worden naar het bureau meegenomen, evenals twee medewerkers en de directeur zelf. De verdenking: medewerking aan drugssmokkel.

Het is de nachtmerrie van veel bedrijven die containers met ogenschijnlijk onschuldige lading uit de grote zeehavens aanvoeren. Tussen de bananen en perziken kan een partijtje cocaïne zitten, dat door de douane niet is opgemerkt.

Het probleem is dat de uitgangscontrole bij de haven van lading, in verre oorden, niet deugt. Een container met bananen uit zulke landen kan een vogelspin bevatten, die halfverdoofd de zeereis overleeft. Dat is het ergste niet. Je laat het dier weer op temperatuur komen en brengt het over naar pakweg Artis of Blijdorp, waar het nog een lang en gelukkig leven kan leiden. Veel erger is cocaïne, ergens in den vreemde in de container verstopt en noch in de laad- noch in de loshaven wordt het ontdekt.

Experts in bedrijfsbeveiliging hebben in het algemeen de volgende adviezen voor bedrijven die van deze riskante ‘supply chain’ deel uitmaken. De eerste aanrader is: houd je personeel in de gaten. Net als cocaïne tussen de bananen kunnen er rotte appeltjes in je eigen mandje met gave goudreinetten zitten. Luister naar de werkvloer. Die kan je veel vertellen over verdachte handelingen van de heer X of mevrouw Y. Aarzel niet om die eens aan de tand te voelen en eventueel de autoriteiten in te schakelen.

Let op de andere schakels in de keten. Bij cocaïnesmokkel is dat niet zo eenvoudig, want op het toezicht in de laad- en de loshaven heb je zelf onvoldoende kijk. Vraag je voortdurend af waar de door jou behandelde goederen vervolgens gaan, of waar ze in tussenopslag worden genomen. Sta erbij als de verzegeling van de container wordt verbroken, zorg voor getuigen en schakel onmiddellijk de politie in als er tussen de kromme boomvruchten zakken met wit poeder worden aangetroffen.

Dit is heel belastend voor de ondernemer en diens, naar je aanneemt, betrouwbare en goed ‘gescreende’ staf. Het zal ook financieel wat kosten, bereken dat door aan de afnemer van de goederen. En bedenk: al ben je zelf goudeerlijk, de reputatieschade door cocaïnevondsten kan je bedrijf om zeep helpen.