Deze robot geeft voorlichting over drugs

De voorstelling Happiness door humanoid Amy is een gesproken bijsluiter en spoedcursus drugs voor beginners in één. Maar vooral vervreemdend.

Een fles wodka, een ballonnetje lachgas, prozac, ketamine, een paar xtc-pillen, een dichtgevouwen envelopje met cocaïne, een doosje oxycodon, een flesje ghb, een zakje crystal meth: in de winkel van robot Amy is het allemaal op voorraad. Bij elk middel verstrekt ze een keurige toelichting: wat doet het middel, hoeveel heb je nodig? Aan morele boodschappen doet Amy niet (je bent een robot of je bent het niet).

Drugs zijn verboden. Terwijl alcohol (boven de 18) is toegestaan en allerhande medicijnen (al dan niet op doktersrecept) verkrijgbaar zijn. Via humanoid Amy in de voorstelling Happiness stelt theatermaker Dries Verhoeven de vraag: waarom eigenlijk?

De praktijk is dat hele hordes Nederlanders slikken, snuiven en spuiten. En dat de criminele drugsindustrie floreert als nooit tevoren. Waarom grijpen er zoveel mensen naar drugs en medicijnen, wat staat hun geluk in de weg? Hebben mensen recht op zelfdestructie? Als je jezelf wel in coma mag zuipen, waarom is het dan verboden om crystal meth te nemen?

“Bijna een halfuur heb ik naar Amy geluisterd. Ik vond het – in al zijn ogenschijnlijke simpelheid – uitermate fascinerend. Happiness is een gesproken bijsluiter en spoedcursus drugs voor beginners ineen, en vooral vervreemdend,” vertelt journalist Hein Jansen. “Dat je van LSD zomaar verliefd kunt worden op een vriend of ineens een echtscheiding wilt. Dat XTC een uitgebluste relatie weer tot leven brengt en dat je paddo’s het best met pindakaas kunt innemen.”

Al die tijd lijkt Amy een klinische consulent, maar je ziet ook haar emoties: ze knippert met haar wimpers, af en toe bonst haar hart, ze spreidt haar armen. Het mechanische wordt mens, het menselijke mechanisch. Tegelijk maakt Verhoeven impliciet het statement: waarom opgefokt doen over drugs als we dagelijks onze geest vertroebelen met pijnstillers en alcohol.

Happiness met humanoid Amy van Dries Verhoeven is tot 20 oktober te bezoeken op de NDSM-werf (Smederijplein) in Amsterdam Noord. Het apothekershuisje is te betreden van donderdag tot en met zondag tussen 14:00 en 22:00 uur.