Drugsafval gedumpt en in brand gestoken in bosgebied: ‘Hondsbrutaal’

VALKENSWAARD – Op een zandpad in het bosgebied in Valkenswaard is maandagochtend drugsafval gedumpt en in brand gestoken. Dat gebeurde aan de Monseigneur Smetsstraat. De politie noemt de dumping ‘hondsbrutaal’.

Het ging om een stapel van allerlei spullen die gebruikt worden bij het produceren van drugs. De spullen namen samen zo’n acht vierkante meter in beslag, laat een woordvoerder van de brandweer weten.

Het in brand steken van drugsafval is uiteraard erg gevaarlijk. “Voor hetzelfde geld loop je daar nietsvermoedend met je hond ’s ochtends en weet je ook niet wat je inademt”, aldus een politiewoordvoerder.

Drugslab
De brand werd al rond kwart over negen ontdekt, maar in eerste instantie leek het om ‘gewoon’ afval te gaan. Na onderzoek bleek het toch om drugsafval te gaan. “Het team doet nog onderzoek, maar het afval lijkt uit een drugslab afkomstig”, aldus de politiewoordvoerder. De brandweer kon de brand vanwege eventuele chemicaliën niet blussen. De brandweer liet het vuur daarom gecontroleerd uitbranden.

Dit briefje bleef achter op de plek van de dumping. (Foto: Rico Vogels/SQ Vision)

Het milieuteam van de politie doet verder onderzoek naar de dumping. “De kosten voor het opruimen zijn helaas weer voor de grondeigenaar”, zegt de politie. Het blijkt om gemeentegrond te gaan.