‘Drugsboer Sziget is topatleet Roelf Bouwmeester’

Twee Nederlanders zijn dit weekend door het Hongaarse Openbaar Ministerie aangeklaagd wegens de verkoop van drugs op het populaire muziekfestival Sziget in Boedapest. Hongaarse media spreken van de ‘grootste drugsvangst ooit’ op het festival. Een van de twee jongemannen is Roelf B. (21), een topsprinter die deel uitmaakte van het Nederlandse estafetteteam, bevestigen bronnen.

Op beelden van de arrestatie is te zien hoe de 21-jarige Groninger afgevoerd wordt met een andere, nog onbekende landgenoot die ook uit Stadskanaal zou komen. B. maakte in 2017 deel uit van het estafetteteam met onder andere Churandy Martina, dat op het EK Landenteams in Lille uitkwam op de 4×100 meter. Afgelopen maand liep hij dezelfde discipline op het EK onder 23 jaar in het Zweedse Gävle en eind juli werd hij nog zevende op de 100 meter sprint tijdens het NK Atletiek in Den Haag. Zijn tijd: 10,68 seconden.

De atleet werd afgelopen week in Hongarije opgepakt met een kilo xtc-pillen, 451 flesjes met verdovende middelen en een hoeveelheid marihuana. Een dag na de arrestatie zocht zijn moeder via Facebook naar mensen die in Hongarije wonen. Waarom schreef ze er niet bij.

De bij de twee Nederlanders in beslag genomen drugs op het festivalterrein van Sziget in Boedapest

De bij de twee Nederlanders in beslag genomen drugs op het festivalterrein van Sziget in Boedapest © Politie Hongarije

B. verkocht de drugs met zijn metgezel vanuit hun tent op het Óbuda-eiland bij Boedapest, waar het evenement wordt gehouden. Ze hadden zelfs prijslijsten bij zich waarop de verschillende soorten drugs werden vermeld. De in beslag genomen drugs waren alleen al 15.000 euro waard. Ze hadden naar verluidt een kluis bij zich waar ze het geld in bewaarden.

De Hongaarse politie meldt in een verklaring op de website dat de twee mannen 21 en 22 jaar oud zijn en dat hun aanhouding al dinsdagavond plaatsvond. Ze werden door beveiligingsmedewerkers gesnapt toen ze vanuit hun tent, waarbij het opvallend druk was, drugs verkochten. Daarna werden ze aangehouden door opgetrommelde agenten.

Een openbare aanklager noemde ‘levenslange gevangenisstraf’ zaterdag als een mogelijkheid als ook drugssmokkel bewezen wordt.

Streng

De politie trof een kilo xtc-pillen, 451 flesjes met verdovende middelen en 128 gram marihuana aan

De politie trof een kilo xtc-pillen, 451 flesjes met verdovende middelen en 128 gram marihuana aan © Politie Hongarije

Hongarije kent een behoorlijk streng anti-drugsbeleid. Op de verkoop van drugs staat al een gevangenisstraf van maximaal acht jaar. Bij grote hoeveelheden of bij drugssmokkel kan ook twintig jaar tot levenslang worden opgelegd.

De advocaten van de Nederlanders zouden hebben verzocht de jongens op borgtocht vrij te laten, maar dat wil de rechter vooralsnog niet. Deze wil eerst verder onderzoek.

Sziget duurt nog tot woensdag. Dit jaar treedt onder andere de Nederlandse top-dj Martin Garrix op, naast internationale sterren als Ed Sheeran en Foo Fighters.

Tweede keer

Het is de tweede keer in korte tijd dat een Nederlandse atleet uit de atletiekwereld in het buitenland met drugs wordt aangehouden. De Amsterdamse sprintster Madiea G. zit nu al bijna twee maanden vast in Duitsland. Zij liep daar G. op 18 juni tegen de lamp bij een routinecontrole van de douane. Ze had naast tientallen kilo’s drugs ook ruim 12.000 euro cash bij zich. De 26-jarige vrouw zal zich binnenkort voor de rechtbank in Kleef moeten verantwoorden.

Madiea G. (midden) zit al zo'n twee maanden vast in Duitsland wegens drugssmokkel.

Madiea G. (midden) zit al zo’n twee maanden vast in Duitsland wegens drugssmokkel. © Epa

Festivalpubliek op Sziget in Boedapest

Festivalpubliek op Sziget in Boedapest © REUTERS