Drugslab in Elsendorp op ‘jachtverblijf’ van prins Bernhard

ELSENDORP – Prins Bernard kwam er in de jaren zeventig geregeld om een dagje te jagen, veertig jaar later ontdekt de politie op het idyllische landgoed Cleefswit in Elsendorp een drugslab voor amfetamine.

De villa ligt verscholen tussen de bomen, hetzelfde geldt voor de schuur. Te bereiken via een idyllische laan met aan weerszijden grote beuken. Landgoed Cleefswit in Elsendorp is normaal gesproken het domein van natuurliefhebbers die zich er vergapen aan het groen. Het is bijna niet voor te stellen dat de politie hier dinsdagavond met een arrestatieteam binnenviel. In een schuur vlakbij de villa bleek een middelgroot drugslab te zitten waar amfetamine werd gemaakt.

Maïsveld

Het lab stond vol jerrycans met chemicaliën en er waren twee mannen aan het werk: een Waalrenaar (21) en een man van 27 jaar. Die laatste rende in een poging te vluchten een maïsveld in, maar werd door een politiehond alsnog gegrepen. De vondst van het lab leidde verder naar een woning in Elsendorp waar nog eens drie mensen werden aangehouden: een vrouw uit Winssen (30), een man uit Ewijk (53) en een 26-jarige man.

Terwijl woensdag het laboratorium wordt ontmanteld en de politie een busje in beslag neemt, komt ook burgemeester Michiel van Veen een kijkje nemen. Het drugslab is voor hem een primeur: de eerste in zijn gemeente sinds hij er anderhalf jaar geleden neerstreek. „Je hebt in je hoofd een bepaald beeld van een drugslab, maar daar voldeed dit niet aan. Ik vond het er vrij rommelig”, vertelt hij terwijl hij nog een keer om zich heen kijkt. „Je verwacht het ook niet op zo’n idyllische plek, hè. Het geeft wel vertrouwen dat de politie zelfs op een afgelegen locatie criminaliteit weet op te sporen.”

Bernard

Het drugslab zorgt vooral voor een vlek op het koninklijke blazoen van Cleefswit. Het landgoed was ooit eigendom van de adellijke familie Frowein, die het gebruikte als vakantieverblijf. In het adressenboekje van de Froweins stond ook het nummer van paleis Soetsdijk.

In de jaren zeventig kwamen koningin Juliana en prins Bernard met de helikopter geregeld naar Elsendorp. Terwijl de mannen de bossen ingingen om te jagen, verbleef Juliana in de villa. Ook prinses Beatrix en haar echtgenoot Claus kwamen voor dezelfde traditie naar Cleefswit.

1600 euro

De villa is tegenwoordig eigendom van de Maatschappij van de Welstand, een vereniging waar protestantse organisaties en instanties subsidie kunnen aanvragen. Tot vorig jaar zomer stond de villa te huur op internet, vraagprijs: 1600 euro per maand.

In de beschrijving op funda.nl ging het uitvoerig over het 145 hectare grote landgoed waarop het onderkomen staat, de wandelroutes in het natuurgebied en de zes riante kamers en badkamer. Onderaan de pagina wordt ook de bewuste schuur nog kort aangestipt: 24 vierkante meter groot en ‘voorzien van elektra’.

„We hebben meerdere geïnteresseerden gehad en de huurders die er vorig jaar zomer in kwamen, hebben we grondig gescreend”, vertelt makelaar Roel van der Steen. „Ik ben verbaasd dat dit nu naar boven komt. Vooral op deze plek.”