Drugslaborant Nuenen boft in ontnemingszaak

DEN BOSCH – Een veroordeelde drugslaborant uit Nuenen boft met een uitspraak van het Bossche gerechtshof.  Hij was aanvankelijk aangeslagen voor 3,2 miljoen drugswinst maar maandagochtend schroefde het Openbaar Ministerie die ontneming terug naar 2500 euro.

De man (26) werd met een schoolvriend in maart 2017 betrapt in een flink drugslaboratorium aan de Eindhovense Dinkelstraat. De politie viel daar binnen na tips en ontkennen had voor de twee geen zin: ze waren met gasmaskers op aan het werk.

Officier van justitie Erna Vrijhoeven berekende in de strafzaak vorig jaar dat het lab goed was voor 3,2 miljoen aan pillen. Dat deed ze aan de hand van onder andere lege jerrycans en dergelijke. De eigenaar van de loods (50) was ook opgepakt maar werd vrijgesproken. Hij had de zaak verhuurd en er was te weinig bewijs dat hij zou weten wat er gebeurde,  zo oordeelde de rechtbank . Vrijhoeven schoof daarom een miljoenenclaim door naar de enige twee die overbleven als verantwoordelijk (ze wilden niet zeggen wie de eventuele baas was).

Zetbaasjes

De twee kregen straffen van anderhalf en twee jaar. In hoger beroep  schroefde het hof dat op naar twee en 2,5 jaar. Wel sprak het uit dat de twee niet de grote mannen waren, maar slechts zetbaasjes. Dat zeiden ze zelf ook, ‘iemand’ had hen gevraagd voor een klusje dat niet veel anders was dan ‘soep maken van een pakje’.  Ze hadden samen vijf mille gekregen. Die moeten ze nu teruggeven. Een van hen is daartoe al veroordeeld, de tweede stond maandag voor de rechter.  Zijn advocaat Peter van Zon kon zich vinden in de eis.