Drugsproductie leidde tot explosie in Arnhemse flat: ‘Criminelen onderschatten de risico’s’

ARNHEM – De explosie in de flat aan de Daphnestraat in Arnhem is het gevolg van experimenteren met synthetische drugs. Maar is een drugslab in een flatje realistisch? ,,Ja, hoor. Geen enkel probleem”, zegt chemicus Floris Rutjes.

Er hoeft maar een flinke damp van ether of aceton in de ruimte te hangen in combinatie met zuurstof en een hittebron en de zaak explodeert

Hoogleraar Floris Rutjes

Moeilijk is de vervaardiging van synthetische drugs niet, gevaarlijk wel. Althans voor de amateur die denkt makkelijk rijk te worden. Veel zuurstof, damp van organische oplosmiddelen zoals ether of aceton en een klein vonkje zorgt voor een explosieve cocktail, zoals afgelopen maandag in de flat aan de Arnhemse Daphnestraat.

Enkele uren na de explosies in de flat kwamen de 33-jarige bewoner en mogelijk een bezoeker om het leven. Een derde man ging er vandoor en werd pas de volgende morgen gevonden. Hij ligt gewond in het ziekenhuis.

Recept

Het gehavende appartement aan de Daphnestraat.

Het gehavende appartement aan de Daphnestraat. © Rolf Hensel

,,De receptuur voor synthetische drugs is uitgebreid op internet te vinden. Het maken is dan ook niet zo heel moeilijk. Het grootste probleem is om aan de grondstoffen te komen. Daarvoor kun je vaak alleen in het criminele circuit terecht”, zegt Floris Rutjes, hoogleraar synthetisch, organische chemie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Criminelen die experimenteren met het maken van synthetische drugs houden te weinig rekening met de gevaren. ,,Wij voeren onze chemische proeven uit in zuurkasten met deugdelijke afzuiginstallaties. Dan kan er niet zo makkelijk iets mis gaan. Criminelen onderschatten de risico’s. Er hoeft maar een flinke damp van ether of aceton in de ruimte te hangen in combinatie met zuurstof en een hittebron en de zaak explodeert”, vertelt Rutjes.

Dat er enkele explosies volgden kan volgens de chemicus duiden op de aanwezigheid van een voorraadje chemicaliën in de flatwoning.