Lachgasballon houdt senioren in Scheveningen uit hun slaap

Aan lachgas lurkende jongeren tergen Scheveningen. De gemeente plaatste bij de parkeerplek aan de Vuurtorenweg roadblocks om de toegang te versperren tot de beruchte gebruikersplek. Bewoners en senioren van een zorgcentrum werden uit hun slaap gehouden door de jongeren met hun ballonnen.

 

Hoe klinkt een lachgaspatroon? De bewoners aan de Zeekant vlakbij de vuurtoren weten het feilloos. ,,Ktssssss”, sist een bewoner. ,,De patronen hoor je heel de dag afgaan”, zegt hij. ,,Overal zie je die jongens deze zomer die ballonnen gebruiken voor de kick. Ze staan op de boulevard, bij de Naald en op de parkeerplaatsen. Iedereen gebruikt ze: Marokkaanse en Nederlandse jongens.”

Volgens Ton ten Berge, die vlak bij de Vuurtorenweg woont, is de gemeente wel op de goede weg. De wil om de overlast van lachgas te beteugelen is er, constateert hij. ,,De handhavers zijn fanatiek. Burgemeester Krikke is goed bezig met de bestrijding”, meent ten Berge. ,,Een pluim voor haar.” Maar blijf er bovenop zitten, is zijn dringende boodschap.

Uiterjoon

Afgelopen week werden de betonnen blokken door de gemeente geplaatst op de Vuurtorenweg om de toegang tot de populaire parkeerplek te blokkeren. Na zonsondergang kwamen jongeren in partystemming er steeds samen op hun scooter of in de auto om zich te goed te doen aan lachgas. Er klonk snoeiharde muziek en de koplampen van auto’s schenen naar binnen in de kamers van de senioren van woonzorgcentrum Het Uiterjoon.

Laatst liep ik op de Keizer­straat en hoorde ik het weer: Ktssss

Ondernemer

De gebruikers op de parkeerplaats waren een regelrecht drama, schetst Ten Berge. ,,Die knapen zetten de geluidsinstallatie van hun auto op vol volume. Dat zit je rechtop in je bed.” ’s Ochtends bleven dan op straat de lachgaspatronen achter. Honderden.

Een ondernemer in de buurt zegt dat het wat hem betreft eigenlijk basta is met lachgas in Scheveningen. ,,Maar een verbod is moeilijk. De jongens doen eigenlijk niemand kwaad, maar die ballonnen zijn geen gezicht”, vindt hij. ,,Laatst liep ik op de Keizerstraat en hoorde ik het weer: Ktssss. Werd er een lachgaspatroon opengetrokken. Een jongen stopte een ballon in zijn mond en reed vervolgens weg op zijn scooter.”

Ook achter het stuur van een auto ziet hij wel gebruikers. ,,Ze rijden met een ballon in hun auto door Scheveningen.” Gevaarlijk, vindt hij. ,,Let zo iemand wel goed op? Er lopen hier ook kinderen.”

Ondernemer Marrie Tuit, van Hotel Aquarius, heeft last van lachgasgebruikers bij het Zwarte Pad. ,,Voor onze hotelgasten is het zeer storend. We hebben het al gemeld bij de politie.”

,,We zijn allemaal bezig er een mooi Scheveningen van te maken”, zegt ze wijzend naar de nieuwbouw achter haar. ,,Het krijgt hier allure. Dan moet je die jongens met die ballonnen toch aanpakken?”

Rotterdam

Ook in Rotterdam speelt het probleem van lachgas gebruikende jongeren. Daar is een verbod op de verkoop van lachgas op komst. Burgemeester Aboutaleb kondigde vorige week een verbod aan bij evenementen en op het strand van Nesselanden. Den Haag is nog niet zover.