Meer drugshonden in bajes

Meer speurhonden, hekken, netten en camera’s: minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming wil met dit soort maatregelen de smokkel in gevangenissen terugdringen.

Dekker gaat het aantal speurhonden en hondenbegeleiders verdubbelen. Hij trekt voor deze en andere maatregelen jaarlijks 3 miljoen euro uit.

Langere eenzame opsluiting

Ook de straffen worden hoger. Gevangenen die worden betrapt omdat zij bijvoorbeeld drugs of een telefoon naar binnen smokkelen, kunnen sinds kort veertien dagen eenzame opsluiting krijgen. Dat is de zwaarst mogelijke straf.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Bizarre smokkel gevangenis Westzaan: drugs in luier baby

Dekker is tevreden over een proef met het verstoren van telefoonverkeer in gevangenissen, schrijft hij aan de Tweede Kamer. Gevangenissen proberen verder apparatuur uit om drugssporen op kleding en voorwerpen te herkennen en kijken naar manieren om drones te storen.

Nooit waterdicht

Een proef met een lichaamsscanner bleek vorig jaar mislukt. De gevangenissen kijken nu zelf beter hoe smokkelaars te werk gaan en houden scherper toezicht op gevaarlijke momenten zoals luchten en de ontvangst van bezoek.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Zoektocht naar mobieltjes van feestende en slopende gevangenen

Volgens deskundigen worden gevangenissen nooit helemaal waterdicht. Maar gevangenbewaarders en medegevangenen voelen zich door de smokkel minder veilig.

Telefoons vernietigen

Gedetineerden kunnen opnamen maken met binnengesmokkelde telefoons of worden onder invloed van drugs onberekenbaarder. Bovendien kunnen ze met een telefoon verdergaan met het beramen van misdaden en het lastigvallen van slachtoffers.

Dekker onderzoekt of hij in beslag genomen telefoons voortaan kan vernietigen. Nu krijgen gedetineerden die vrijkomen hun eigendommen weer terug. Daarmee wordt het gezag van de cipiers ondermijnd, vinden ze. Bovendien staan er soms gevoelige foto’s of filmpjes op van binnen de gevangenis.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

‘Video’s laten feestende gevangenen zien die meubilair slopen’

  • In de eerste vier maanden van dit jaar werd 1.760 keer smokkelwaar gevonden.
  • Er zijn ongeveer 9500 cellen in gebruik.
  • Van die vondsten ging het bij 60 procent om drugs en 30 procent om telefoons en accessoires.
  • Ook zijn er wapens, alcohol, tabak en geld gevonden.
Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Straks half jaar celstraf voor telefoon gevangenis binnensmokkelen

De vakbonden wijten het soms falende toezicht op smokkel aan personeelsgebrek. De gevangenissen doen er alles aan om vacatures te vervullen, zegt Dekker.