Met drugs opgepakte Nederlander in Zuid-Afrika riskeert 20 jaar cel

Een Nederlander is donderdagavond in de Zuid-Afrikaanse provincie Gauteng gearresteerd omdat hij zo’n 300.000 euro aan crystal meth bij zich had, bevestigt een lokale politiechef vrijdag aan NU.nl. Hij riskeert een celstraf van circa twintig jaar.

In het land wordt streng opgetreden tegen bezit van zowel soft- als harddrugs. Drugsbezitters in Zuid-Afrika kunnen dezelfde straf opgelegd krijgen als iemand die een moord heeft gepleegd. Dat kan al gebeuren als de lading drugs een waarde heeft van ruim 4.000 euro.

Volgens de politie zat de Nederlander in een Uber zat toen de auto werd gestopt voor een politiecontrole. Agenten vonden in de rugtas van de man ruim een kilo crystal meth, waarna in zijn koffer nog eens 24 zakjes drugs werden gevonden.

Aanvankelijk werd de Uber-chauffeur ook als verdachte aangemerkt, maar uit onderzoek bleek al snel dat hij onschuldig was.

De Nederlander wordt aangeklaagd voor drugsbezit. Mogelijk volgt er een beschuldiging van drugshandel. Het is niet duidelijk wanneer hij voor de rechter moet verschijnen, aldus de lokale politie.