PvdA’er door het stof om opmerking ‘coke-snuivende Duindorpers’

Met de opmerking dat moeders van Duindorp met de coke nog onder hun neus op het schoolplein staan om hun kinderen op te halen, raakte PvdA-raadslid Martijn Balster de wijkbewoners diep in het hart. Hij gaat nu publiekelijk door het stof met een excuusbrief aan de wijk.

 

Nee, natuurlijk bestaat Duindorp niet alleen maar uit drugsgebruikers, benadrukt raadslid Balster. Maar toch leek hij dat volgens de wijk te bedoelen toen hij een opmerking maakte over cokesnuivende moeders, begin van deze zomer in een raadsvergadering over geweld in de wijk. De trotse wijk nam hem dat dan ook niet in dank af. Van meerdere kanten kreeg hij de uitnodiging zijn opmerking toe te lichten en daar ging hij vorige week op in. Daarop stuurde hij deze week een excuusbrief aan de wijkbewoners.

,,Ze vonden dat er een beeld van de wijk is geschetst dat niet klopt’’, licht de PvdA’er toe. ,,Ik heb nooit gewild met mijn opmerking iedereen uit Duindorp over één kam te scheren. Het ging niet om de grote groep, het ging om individuele situaties. En daar heb ik mijn excuses voor gemaakt. In het gesprek met de bewoners kon ik de context uitleggen waarin ik de opmerking plaatste.’’

Die context kwam ook uit de wijk. Balster kreeg na verschillende gesprekken het signaal van wijkbewoners dat er flinke problemen zijn in Duindorp. ,,Onder meer met ouders en met drugs. Maar ook met baldadige jongeren. Met al deze losse problemen moeten we aan de slag.’’ Daarom stelt Balster voor om een meerjarenplan voor Duindorp te maken. ,,Ik wil dat we onderzoeken wat er de afgelopen jaren in de wijk is gebeurd en dat we van daaruit een plan maken voor de komende jaren. En dat moet in overleg met de wijk.’’

Het ging niet om de grote groep, het ging om individue­le situaties

Martijn Balster

Racisme

Het zou niet het enige onderzoek zijn waarin Duindorp centraal staat. In juli werd een motie aangenomen voor een onderzoek naar racisme in de wijk, na incidenten bij een Marokkaanse bruiloftsstoet en het gooien van stenen naar de woning van een Surinaamse vrouw. En dan was er ook nog de Duindorper die tegen mensen die een huurwoning kwamen bezichtigen riep dat het apen waren. Hij staat vandaag voor de rechter.

,,Wanneer dit onderzoek begint en hoe dat eruit gaat zien, is nog onbekend’’, aldus Martijn Balster.