Reservebanden vol coke en hasj: Poolse smokkelbende opgerold

WOERDEN – Politie en justitie hebben een criminele organisatie opgerold die zich bezighield met de smokkel van drugs in reservebanden van vrachtwagens. Bij invallen in onder meer Woerden zijn tien personen met de Poolse nationaliteit aangehouden.

Volgens het OM heeft de criminele organisatie zich minstens twee jaar bezig gehouden met de smokkel van hard- en softdrugs vanuit Nederland naar andere landen, waaronder Frankrijk, Engeland, Spanje en Noorwegen. Hun werkwijze bestond eruit dat zij reservebanden van vrachtwagens vulden met drugs.

Het recherche-onderzoek liep al geruime tijd. Toen daaruit bleek dat er een drugssmokkel werd voorbereid, heeft de Duitse douane op verzoek van de Haagse politie een vrachtwagen gecontroleerd. Zij vond daarbij zo’n 200 kilo hasj en 40 kilo cocaïne. Daarop besloten politie en Openbaar Ministerie in Nederland om tot aanhoudingen en doorzoekingen over te gaan.

Op 23 juni zijn zes panden doorzocht in Woerden, Bodegraven, Waddinxveen, Alphen aan de Rijn en Bergambacht. Daarbij zijn tien Polen in de leeftijd tussen de 24 en 45 jaar aangehouden. Ook werden onderden kilo’s softdrugs, tientallen kilos harddrugs, 250.000 euro aan contanten en diverse wapens, waaronder vuurwapens, aangetroffen.

De raadkamer van de Haagse rechtbank heeft woensdag het voorarrest van negen van de tien Polen met negentig dagen verlengd. Zij worden onder meer verdacht van drugsbezit en -handel, witwassen, wapenbezit en deelname aan een criminele organisatie