vader en zoon spil in xtc-handel verstopt in zakken met borrelnootjes

De 39-jarige Menno O. uit Wijchen en zijn 63-jarige vader Frans O. uit Beuningen zijn volgens justitie de spil in grootschalige handel van xtc, verstopt in verpakkingen van borrelnootjes.

De twee zitten nog altijd vast en moeten woensdag 27 november voor het eerst voor de rechter in Rotterdam verschijnen.

Vader en zoon werden in augustus van dit jaar van het bed gelicht. De verdenking: de productie en verkoop van duizenden xtc-pillen, naar afnemers in de hele wereld. Dat zou het tweetal op even ingenieuze als creatieve wijze hebben gedaan: via het Dark Web, een soort Marktplaats voor de onderwereld, verkochten ze de xtc-pillen in zakjes van borrelnoten en ander snoepgoed.

Inval in recreatiewoning

Tijdens een inval in de recreatiewoning van Frans O., op een vakantiepark in Appeltern, vond de politie nog eens 25.000 pillen, met een straatwaarde van ongeveer 125.000 euro.

De kwestie is onder behandeling van het landelijk parket, stelt een woordvoerder van de rechtbank. Dat gebeurt bij strafzaken waarbij sprake is van internationaal georganiseerde misdaad.

Hele wereld

Daarvan is hier sprake: de afzetmarkt van de twee mannen zou immer de hele wereld betreffen, waaronder de Verenigde Staten, India en Australië.

Vooralsnog lijkt het erop dat de twee zelfstandig zouden hebben gehandeld. Er zijn in ieder geval nog geen medeverdachten aangehouden.

De rechtszaak die volgende maand op de planning staat, is nog niet inhoudelijk van aard, aldus de woordvoerder. ,,Het gaat over de onderzoekswensen van de verdachten en het openbaar ministerie tijdens het proces.”