Zware wapens, granaat voor de deur en nu brandstichting: zo vaak was De Groot al doelwit van drugscriminelen

Bij De Groot in Hedel wordt regelmatig drugs gevonden tussen de bananen

PREMIUM
Bij De Groot in Hedel wordt regelmatig drugs gevonden tussen de bananen © Meesters Multi Media / Bart Mees

OVERZICHTCoke tussen de bananen, dreigsmsjes, een granaat bij je voordeur en nu mogelijk brandstichting bij een voordeur van een medewerker van de Groot fresh group. De fruithandel is al langere tijd doelwit van drugscriminelen.

Het begon met verschillende drugsvondsten. Daarna werden medewerkers en eigenaren van de fruithandel steeds vaker bedreigd. Een overzicht:

Mei 2017: twaalf kilo coke
Tussen een lading bananen werd bij het transportbedrijf in Hedel twaalf kilo cocaïne gevonden. Medewerkers belden direct zelf de politie.

Maart 2018: verdachte bewegingen op het terrein
Vier mannen reden rond het bedrijf. Dat vonden ze bij De Groot verdacht. De politie rukte meteen met meerdere eenheden uit. Een melding van De Groot fresh group wordt serieus genomen. Na een achtervolging werden de mannen aangehouden op de A59. Ze hadden een vuurwapen en flink wat geld bij zich. Het zou toen al het vierde incident zijn geweest, drie in Breda, een in Hedel.

Juni 2018: coke tussen de bananen
Alweer wordt er drugs gevonden op het terrein in Hedel. Het zat verstopt tussen de bananen in een container op het eigen terrein.

De drugs zaten verstopt in bananendozen, tussen het fruit.

De drugs zaten verstopt in bananendozen, tussen het fruit. © Douane

Mei 2019: weer drugs tussen het fruit
En weer was het raak. Bij het openen van een container vonden medewerkers vandaag weer verdovende middelen tussen het fruit. De aangetroffen lading heeft een flinke straatwaarde, dus werd de groothandel door een speciale politie-eenheid bewaakt.

September 2019: afpersing
Uit wraak voor een onderschepte lading cocaïne zijn eigenaren van de Hedelse groente- en fruithandel De Groot afgeperst. Er is zelfs gedreigd met het liquideren van ‘een willekeurige medewerker’ als het vereiste bedrag niet op tafel zou komen.

November 2019: blunder van justitie
Door een blunder van justitie in een cocaïneonderzoek zijn gegevens van vele tientallen werknemers van fruitbedrijf De Groot in Hedel in een strafdossier beland. Omdat de eigenaren eerder al bedreigd werden, worden ze streng beveiligd.

December 2019: dreigende smsjes
De eigenaren van fruithandel De Groot hebben tot twee keer toe opnieuw bedreigende sms’jes ontvangen van afpersers. De twee mannen die ervan worden verdacht de afpersers te zijn, blijven langer vastzitten. Dat bleek tijdens een tweede pro-forma zitting bij de rechtbank in Arnhem.

Hulpdiensten op het Gasthuisplein in Kerkdriel, waar een granaat werd gevonden.

Hulpdiensten op het Gasthuisplein in Kerkdriel, waar een granaat werd gevonden. © Bart Meesters

Januari 2020: handgranaat voor de deur
Rond 04.45 uur werd er op 13 januari een granaat gevonden door een krantenbezorgster in Kerkdriel. Rond 05.30 uur schaalde de politie groot op. Tientallen mensen moesten hun woning in alle vroegte verlaten. In eerste instantie werd gedacht dat de burgemeester doelwit was van de ernstige bedreiging, maar het zou gaan om de zoon van de eigenaar van De Groot die doelwit was.

April 2020: alle verdachten weer vrij
Ook de laatste verdachte in de afpersingszaak van fruithandel De Groot uit Hedel die nog vastzat, mag zijn proces in vrijheid afwachten. Daarmee zijn alle verdachten vrij, maar wel nog verdacht. De zitting staat gepland op 9 en 10 december.

Juni 2020: brandstichting bij voordeur
Een voordeur van een woning aan de Hondsneststraat in Hedel is rond 02.35 uur in brand gestoken. De brandstichting zou een link hebben met De Groot Fresh Group. Dat bevestigen mensen dichtbij het onderzoek aan het Brabants Dagblad.