43-jarige vrouw gearresteerd na stoepkrijtactie op Boulevard in Scheveningen

Een 43 jarige vrouw is gisteravond opgepakt voor baldadigheid nadat ze werd aangesproken voor het tekenen van hartjes over instructielogo’s op het Zwarte Pad op het Scheveningse strand. De vrouw deelde het verhaal van haar arrestatie op Facebook en zei dat ze hardhandig tegen de grond werd gewerkt door vijf agenten.
Thomas de Waard

Het relaas van de 43-jarige Scheveningse zorgde voor veel ophef onder facebookgebruikers. Maar liefst drieduizend keer werd haar verhaal gedeeld. In haar bericht deelt ze haar kant van het verhaal en enkele foto’s van verwondingen die ze heeft opgelopen. Ze schrijft dat de politie buitensporig hard optrede en dat ze onterecht werd gearresteerd. Een woordvoerder van de politie weerspreekt dat echter zaterdagmiddag.
Volgens de politie werd de vrouw aangesproken door een beveiliger omdat ze met een spuitbus feloranje hartjes op de verharde weg langs de strandtenten tekende. De vrouw zou daarna schreeuwend zijn weggelopen, waarop de politie werd gealarmeerd. ‘Agenten hebben de vrouw aangesproken, maar met haar was geen gesprek mogelijk en zij weigerde mee te werken. Hierop is zij aangehouden voor baldadigheid en voor de wet ID, omdat zij zich weigerde te legitimeren. De vrouw wilde zich aan haar aanhouding onttrekken en viel daarbij op de grond, waarbij zij flink haar hoofd stootte’, legt de politie in een reactie uit.
Geïntimideerd en bang
Volgens het relaas van de vrouw voelde zij zich zeer geïntimideerd en bang door de aanwezigheid van vijf agenten. Volgens de vrouw gebruikte ze stoepkrijtspray en deed ze niks verkeerd. De vrouw was naar eigen zeggen bezig met een actie omdat het grote anti-lockdown-protest van morgen op het Malieveld niet doorgaat. Op het strand tekende ze hartjes en wilde ze flyers uitdelen.
De vrouw werd gearresteerd en heeft een boete gekregen voor baldadigheid en het niet tonen van een ID-bewijs. De politie zegt het handelen van de agenten te zullen onderzoeken, zoals dat gebruikelijk is wanneer er geweld wordt gebruikt.
De Haagse vrouw zegt dat meerdere mensen de hardhandige arrestatie hebben gezien en gefilmd. Ze roept hen op om de beelden te delen. De politie zegt graag met haar in gesprek te willen gaan over het voorval