Raad maakt vreugdevuur onmogelijk: garantstelling 100.000 euro voor verzekering is brug te ver

Den Haag komt de bouwers van de vreugdevuren geen millimeter tegemoet om dit jaar alsnog de vreugdevuren in Scheveningen en Duindorp mogelijk te maken. De organisatoren hebben een aansprakelijkheidsverzekering gevonden, maar hebben niet 100.000 euro achter de hand die de verzekeraar hanteert als eigen risico.

In het raadsdebat vroegen Groep De Mos en CU/SGP of de gemeente voor dit bedrag garant wilde staan. Maar die suggestie deed waarnemend burgemeester Johan Remkes meteen van de hand. ,,De overheid vragen om de rekening te betalen? Zo kan ik het ook. Het moet duidelijk zijn dat de verantwoordelijkheid bij de organisatie ligt, daar hoort dit ook bij.”

De organisatie had hun verzekeringsagent in laten spreken voorafgaand aan het debat, maar Remkes neemt zijn woorden niet meteen voor waar aan, omdat hij formeel niet in kennis is gesteld dat het alsnog is gelukt om een verzekeraar te vinden. Die vraagt een premie van ongeveer 15.000 euro met een eigen risico van 100.000 euro, vertelt CU/SGP raadslid Grinwis. ,,Wij vinden dat de gemeente die kosten moet dragen.”