Richard de Mos wandelt vandaag door Duindorp: ‘Remkes durfde niet verder dan de brug’

Daags na de rellen gaat Richard de Mos Duindorp in. Hier weten ze wel hoe de rust kan terugkeren: ‘Regel gewoon een vuur, van tien bij tien’.

Duindorper Peter Pronk weet wel wat er moet gebeuren om de decembermaand verder in vrede te laten verlopen in de volkswijk aan zee: ,,Je moet iets regelen”, zegt hij vanochtend in het wijkcentrum van Duindorp. ,,Een feestje, of kerstbomenverbanding op het strand. Anders blijft het ellende. De ouderen hier durven de hond al niet meer uit te laten.”

Richard de Mos knikt instemmend. Voor een al eerder gepland wijkbezoek loopt de partijleider van Groep de Mos vandaag door de wijk die het begin van de week het toneel was van ongeregeldheden. Tientallen relschoppers gingen de straat op, de ME moest avonden achtereen ingrijpen.

Strikte regels

Duindorpers en De Mos zijn het eens: het gemeentebeleid rond de vreugdevuren heeft gefaald. Ja, het moest veiliger dan voorheen en ja: er is jarenlang weggekeken door de autoriteiten. Maar de nieuwe strikte regels zijn een dolk in de rug van de organisatoren, zegt een van hen (die anoniem wil blijven): ,,Moesten we ineens alle stikstofuitstoot gaan berekenen! Alsof wij dat even kunnen… Ze wilden het vuur niet.”

Het is allemaal een politiek spelletje

Organisatie vreugdevuur.

De Mos: ,,Nee, precies. Maar zeg dat dan gewoon.” De Mos wil dat burgemeester Johan Remkes alsnog een kleiner vuur mogelijk maakt. ,,Laat je gezicht zien, ga de wijk in, praat met het wijkberaad, de organisatie. Regel dat kleinere vuur van tien bij tien, anders moet ’ie nog de hele maand de ME hier naartoe sturen.” De organisator van het vreugdevuur: ,,Zo’n klein vuur? Tuurlijk zouden we dat doen. Het zit in ons dna hé! En wij hielden iedereen in het gareel, dat kunnen we nu niet… Maar het is allemaal een politiek spelletje.”

Mocht het alsnog uit de hand lopen, dan moet Remkes ‘keihard ingrijpen’, aldus De Mos. Duindorpers steunen zijn insteek, zo blijkt tijdens de wijkronde. Pronk: ,,Ries komt Duindorp tenminste in, Remkes durfde van de week niet verder dan de brug.”