Bedwants een ware plaag in Haags bed

© AD

De bedwants duikt steeds vaker op in Haagse slaapkamers. Ongediertebestrijders rukken wekelijks uit voor een melding in de regio. De beestjes komen mee in de koffers van vakantiegangers en nestelen zich in hun matrassen.

Tien jaar geleden was 4 á 5 meldingen per jaar veel

Rob Verhagen

Je wordt ’s ochtends wakker met jeukende bultjes op je benen, maar er is geen mug in de slaapkamer te bekennen. Tijd om de lakens eens goed te inspecteren. Als je zwarte speldenpuntjes en plekjes bloed op het textiel ontwaart, is de kans groot dat je last hebt van bedwantsen. Ziek word je er niet van, maar hun beten kunnen wel leiden tot vervelende klachten, zoals jeuk en huidinfecties.

Veel mensen gooien in paniek meteen hun hele ‘besmette’ beddengoed in de wasmand, maar dat moet je juist níet doen, zegt ongediertebestrijder Rob Verhagen. ,,Zo verpreid je de beestjes en hun eitjes juist door je hele huis.” 

Expert
Zijn bedrijf Ongediertebestrijding Westland rukt inmiddels wekelijks uit voor een ‘gevalletje bedwants’ in Westland, Den Haag en Delft. Dus hij mag zich rustig expert noemen. ,,Tien jaar geleden was 4 á 5 meldingen per jaar veel.”

De plaag kan volgens hem verklaard worden door de reislustigheid van inwoners van de Haagse regio. ,,Verre vakanties zijn geen uitzondering meer. Vooral in goedkope hotels worden bedden niet goed of soms zelfs helemaal niet verschoond. De kans dat een wants daarin overleeft is groot.”

Een nieuwe hotelgast betekent óók een nieuwe bloeddonor voor de wantsen. Ze kruipen ’s nachts op je huid en in je nachtkleding. ,,Als je thuis je koffer leeghaalt op je bed, nestelen ze zich vervolgens ook in je eigen lakens en matras.”

Schaamte
Een smerig idee en Verhagen merkt dan ook enige schaamte bij klanten met een wantsenplaag. ,,Mensen die last hebben van bedwantsen of vlooien hangen dat niet graag aan de grote klok, omdat ze bang dat zijn mensen denken dat ze niet schoon zijn.”

Het aantal meldingen is dus maar het topje van de ijsberg, denkt hij. ,,Mensen gaan zelf eerst vaak aan de slag met schoonmaaktips die ze op internet hebben gelezen. Maar soms werken die averechts.” Zoals het beddengoed meteen in de wasmand gooien. ,,Op zich is wassen op 60 graden een goed idee, maar gooi lakens dan meteen in de wasmachine en laat ze niet in een mand liggen. Dan hebben de beestjes de kans zich te verpreiden.”

Dat gebeurt al makkelijk, zelfs al tijdens het vervoer naar de waswand. ,,Mijn advies: Stop alles in een zak, sluit die af en breng het zo naar de wasmachine. Of bel een ongediertebestrijder. Wij reinigen de hele slaapkamer met een bestrijdingsmiddel of door de kamer te verwarmen tot 60 graden.”

© Dreamstime