Boeren blokkeren tramlijnen en steken vuurwerk af

DEN HAAG – De situatie in Den Haag loopt uit de hand. Honderden boeren verlaten het demonstratieterrein en blokkeren de tramlijnen ter hoogte van het Centraal Station. Ook wordt er vuurwerk afgestoken. In het tumult is ook geprobeerd een band van een politieauto leeg te laten lopen. De burgemeester van de Hofstad heeft geen goed woord over voor de ongehoorzaamheid van de demonstranten. „De boeren houden zich niet aan de afspraken, dat is onacceptabel en gevaarlijk voor inwoners en winkelend publiek”, aldus Johan Remkes.

De ME en legervoertuigen moeten de boze boeren uit de binnenstad weren.

De ME en legervoertuigen moeten de boze boeren uit de binnenstad weren.

Premier Rutte heeft de boeren inmiddels opgeroepen ’de rust te bewaren en de aanwijzingen van de politie te volgen, anders geldt het strafrecht’. Het leger en de ME zijn massaal op de been.

Negeren rode kruizen

Boeren negeerden eerder al de afsluiting van de A12 bij Nootdorp. Rijkswaterstaat plaatste wegens de drukte op verzoek van de politie rode kruizen boven de weg, maar de demonstranten hadden lak aan die maatregel en rijden toch door.

De veiligheid van agenten en medewerkers van Rijkswaterstaat kwam volgens de politie in het geding doordat boeren de afzetting van de snelweg A12 bij Den Haag massaal negeerden. „Ze reden gewoon door en hielden zich niet aan de afspraken”, zegt een woordvoerster van de politie.

Vanwege de grote drukte bij het boerenprotest, besloot de politie in de loop van de dag de A12 af te sluiten. Boeren moesten naar de parkeerplaats van het voetbalstadion van ADO. Daar hadden ze echter geen trek in. Hoewel de weg bij Nootdorp was afgezet, reden veel boeren met hun tractoren door. De politie was machteloos. „Het was voor ons niet veilig genoeg om daar te blijven staan”, zegt de woordvoerster. „Als ze gewoon doorrijden, blijf je niet staan. We hebben in de binnenstad niet voor niets materieel van Defensie staan”, voegt ze eraan toe.

Tekst gaat door onder de foto’s.

Boeren leven zichzelf uit op het Malieveld in Den Haag.

Boeren leven zichzelf uit op het Malieveld in Den Haag.

Boeren negeren de afzettingen.

Boeren negeren de afzettingen.

Voor de regio Den Haag geldt dan ook het advies de snelwegen rondom de stad te mijden, aldus Rijkswaterstaat. Volgens de Haagse politie is het centrum overvol met tractoren en demonstranten.