De Mos eist stukken OM: ‘Ik heb niks in mijn zak gestopt’

Corruptieverdachte Richard de Mos heeft geen idee waarvan justitie hem precies verdenkt. Daarom eist hij inzage in de stukken, meldt zijn advocaat: ,,We weten niet wat ze hebben. De Mos zegt dat hij zichzelf niet verrijkt heeft, en de politieke schade is nu al enorm.”

,,Er is kennelijk een verdenking, die hebben we niet kunnen toetsen. We willen het graag weten”, zegt Caroline de Sitter die De Mos bijstaat. De Mos heeft zichzelf ‘niet verrijkt’ en heeft ‘naar eer en weten gehandeld’, zo herhaalt hij via de advocaat: ,,Als je van jezelf weet: ik heb niks in mijn zak gestopt, ik heb mezelf niet verrijkt, dan weet je dat zeker. Het onderzoek moet zorgvuldig gebeuren, maar we vertrouwen erop dat het dan bevestigd wordt”, zegt De Sitter.

Het verhoor van De Mos zou dinsdag ook geen helderheid hebben gegeven over de precieze verdenkingen, stelt de advocaat.

Corruptie

Eerder deze week werden de woningen en werkkamers van Richard de Mos, Rachid Guernaoui en drie Haagse ondernemers doorzocht in een voor Nederland ongekend groot corruptieonderzoek. De politici en ondernemers worden verdacht van omkoping en ambtelijke corruptie. Er zouden vergunningen tegen betaling verstrekt zijn.

De Mos sprak eerder van ‘een grote nachtmerrie’, volgens zijn advocaat is hij totaal verbijsterd over de gang van zaken. ,,En de schade is nu al enorm”, zegt De Sitter. ,,Op basis van een verdenking al zulke snelle heftige reacties. Dat is heel vergaand.” Daarom is nu bij justitie het verzoek neergelegd om de verdenking te kunnen toetsen. De Mos zelf weigert ieder commentaar.