Den Haag verbiedt demonstratie tegen coronabeperkingen

Bij de vorige demonstratie werden tientallen anti-lockdownactivisten aangehouden.

Bij de vorige demonstratie werden tientallen anti-lockdownactivisten aangehouden. © ROBIN UTRECHT

Een geplande demonstratie tegen de coronamaatregelen van het kabinet zondag mag niet doorgaan. De gemeente Den Haag verbiedt het protest. ‘Het Malieveld is niet van elastiek.’

Johan Remkes, waarnemend burgemeester van Den Haag en voorzitter van de Veiligheidsregio Haaglanden, verbiedt de demonstratie. Tot deze beslissing kwam hij na overleg met de politiechef en het Openbaar Ministerie. ,,Het recht op demonstratie is een groot goed, maar is niet ongelimiteerd”, aldus Remkes.

De organisatie wil volgens de gemeente eigenlijk een groot evenement organiseren, zonder de daarvoor geldende eisen, door een beroep te doen op het recht op demonstratie. Zo staat er een urenlang programma op de planning met bekende dj’s en worden er 10.000 bezoekers verwacht. Verder werd er ook op sociale media veel reclame gemaakt.

‘Gevaar voor volksgezondheid’

De gemeente noemt het een gevaar voor de volksgezondheid. Bovendien kan het leiden tot een ‘vrees voor wanordelijkheden’. Ook de afstandsregel zou niet voldaan kunnen worden. ,,Het Malieveld is niet van elastiek”, aldus Remkes. ,,In de gemeente Den Haag bestaat geen openbare ruimte die de hoeveelheid mensen die de organisatie heeft opgetrommeld veilig kan herbergen en daarom verbied ik de bijeenkomst.”

De organisatoren, die zichzelf Viruswaanzin.nl noemen, zijn onder meer tegen de anderhalvemeterregel. Zij deden een aanvraag voor een demonstratie met 100 mensen. Dat aantal nam de afgelopen dagen snel toe na oproepen op sociale media en de aansluiting van andere organisaties en bewegingen.

De demonstratie stond gepland van 13.00 tot 17.00 uur. Onder anderen opiniepeiler Maurice de Hond en DJ Jean en dj Paul Elstak zouden bij het protest zijn.