Deze mannen worden in ieder geval niet de nieuwe burgemeester van Den Haag

Oud-minister Bruno Bruins (VVD) en huidig minister Martin van Rijn (PvdA) worden allebei geen burgemeester van Den Haag. Dat bevestigen parlementaire bronnen in Den Haag aan deze krant.

Daarmee is de afvalrace voor het burgemeesterschap van de Hofstad in volle gang. Ook CBR-baas Alexander Pechtold (D66) werd lang genoemd als kandidaat, maar Pechtold heeft laten weten dat hij geen sollicitatie heeft gestuurd. Voor minister Sander Dekker (VVD) zou hetzelfde gelden.

Burgemeester Hubert Bruls (CDA) van Nijmegen heeft in ieder geval wel gesolliciteerd, melden ingewijden, maar het is erg onzeker of hij nog in de race is.

De namen van burgemeester Marja van Bijsterveldt (CDA) van Delft, burgemeester Liesbeth Spies (CDA) van Alphen aan den Rijn en oud-politicus en buschauffeur Fred Teeven (VVD) zingen nog wel rond in de wandelgangen van het stadhuis. Complicerende factor voor Spies is dat zij momenteel in haar woonplaats betrokken is bij een affaire. En Teeven is net managing partner geworden bij lobbyistenkantoor Meines Holla & Partners.

Maanden zoet

Den Haag is al enige maanden zoet met de procedure om een nieuwe burgemeester te krijgen, omdat vervangend burgemeester Johan Remkes altijd heeft aangegeven dat hij maar op die post wil blijven tot 1 juli 2020.