Eigenaar Haagse growshop weer op vrije voeten

Tachtig politiemensen werkten eind mei mee aan de arrestatie van twaalf verdachten en doorzoekingen in de hele regio bij een grootschalige onderzoek naar een voormalige growshop. Vandaag worden de laatste vier verdachten weer vrijgelaten.

In de rechtszaal applaudiseerden familieleden gisteren toen de rechter meedeelde dat de vier mannen uit het Haagse Laak en Voorburg voorlopig worden vrijgelaten, onder meer vanwege de gezondheidstoestand van de vrouwen thuis. Pas bij de inhoudelijke zitting volgend jaar moeten zij zich weer melden.

Een tegenvaller voor de aanklager, die zich verzette tegen de vrijlating van de vier. Ze beraadt zich op bezwaarmaking tegen de beslissing van de rechtbank. Het gaat om een groot onderzoek waar de politie maanden aan werkte. Bij de inval op 21 mei in panden in Delft, Voorburg en Den Haag werden dure horloges en 14 auto’s in beslag genomen, waaronder een Porsche.

Criminele organisatie

Het is het eerste onderzoek in deze regio waar een eigenaar van een growshop, en zijn vader, voor de rechter worden gebracht. Growshops, die grootschalige hennephandel faciliteren door groeilampen en andere benodigdheden voor de teelt te verkopen, zijn sinds 2015 bij wet verboden.

Volgens het OM ging het handeltje nog verder en zou het een criminele organisatie betreffen: vader haalde de grote spullen als schakelborden en filters uit Spanje. De zoon regelde aarde en plantenvoeding vanuit de growshop. Weer een ander deed de hennepteelt. Tijdens het onderzoek werden 1382 hennepplanten en 42.564 hennepstekken gevonden. De winst werd in vastgoed gestoken. Bij elkaar zouden ten minste twaalf mensen betrokken zijn. Volgens de advocaten werd het assortiment van de growshop juist omgevormd naar dat van een ‘gewone’ groothandel in tuinbenodigdheden.