Gedragsdeskundigen: Haagse steker Malek F. geheel ontoerekeningsvatbaar

Gedragskundigen die Malek F., de zogenoemde Haagse steker, hebben onderzocht, concluderen dat hij geheel ontoerekeningsvatbaar was toen hij op 5 mei in Den Haag op straat drie mensen neerstak. F. moet worden behandeld in een tbs-kliniek op een afdeling voor patiënten met psychotische stoornissen, zeggen de deskundigen. Het gevaar voor herhaling is groot.

 

Dat bleek vandaag op een tussentijdse zitting in de strafzaak tegen de 32-jarige F., afkomstig uit Syrië. De politie schakelde F. na de steekpartij uit door hem neer te schieten.

De grote vraag in de zaak is of F. als terrorist of als verwarde man moet worden beoordeeld. Het Openbaar Ministerie beschouwt het geweld nog steeds als een terroristische daad, ondanks de conclusies van de deskundigen over F.’s psyche.

,,Hij had het plan te doden omdat hij vond dat niet-moslims gedood moesten worden’’, aldus de officier van justitie. ,,Jihad was voor hem het aanvallen van ongelovigen.’’ Het OM baseert zich onder meer op afgeluisterde gesprekken die F. na zijn arrestatie met familieleden voerde.

Excuusbrief

Advocaat Knoester betwist dat F. terroristische motieven heeft gehad, maar wil daarover pas uitweiden tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak, die gepland staat voor 21 en 24 juni. De betrokken psychiater en psycholoog zullen tijdens het proces als getuige-deskundige worden gehoord.

F. heeft inmiddels een excuusbrief geschreven, waarin hij spijt betuigt voor zijn daden. Volgens Knoester heeft F. ‘verschrikkelijk veel spijt’ en denkt hij veel aan de gebeurtenissen.

Het AD sprak eerder al uitgebreid met de broer van Malek. F., die vertelde over de psychische problemen van de man.