Gemeente betaalde per ongeluk 300.000 euro teveel in coronasteun

De gemeente Den Haag heeft aan 192 noodlijdende ondernemers per ongeluk twee keer zo veel betaald. Het uitbetalen van de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (TOZO) ging in sommige gevallen mis waardoor er bijna driehonderdduizend euro te veel werd gegeven
Thomas de Waard

Dat schrijft burgemeester Johan Remkes in een open brief aan de gemeenteraad. Afgelopen dinsdag werd er naar 2.036 ondernemers die een beroep hadden gedaan op de Tozo geld overgemaakt. Volgens de brief ging het echter mis na het uitkeren van voorschotten, waardoor 192 ondernemers ten onrechte het dubbele bedrag op hun rekening kregen.
De gemeente kwam erachter toen een ondernemer zelf contact zocht nadat het hem was opgevallen dat het gestorte bedrag veel te hoog was. Na onderzoek kwam de gemeente erachter dat er nog 191 andere ondernemers waren waarbij precies hetzelfde was gebeurd. In totaal gaat het om een bedrag van 285.037 euro dat teveel is uitgekeerd. De ondernemers worden verzocht om het te veel ontvangen geld terug te storten. Daarvoor hebben zij zaterdag een brief gekregen.
De ondernemers kunnen het bedrag terugstorten, maar kunnen er ook voor kiezen om het te verrekenen met het eventuele nieuwe noodpakket genaamd Tozo 2. De gemeente geeft de ondernemers hiervoor de ruimte omdat het geldbedrag mogelijk al is gebruikt om facturen mee te betalen.
De gemeente heeft tot nu toe al voor zo’n veertig miljoen euro uitgegeven aan steunpakketten aan zo’n vijftienduizend noodlijdende ondernemers. Dit bedrag zal de komende nog verder oplopen