Man en vrouw uit Noordwijk besmet met coronavirus, totaal in regio nu dertien

REGIO – Een 51-jarige man en een 52-jarige vrouw uit Noordwijk hebben het coronavirus, meldt de GGD Hollands-Midden. Beiden zijn recentelijk in Noord-Italië geweest. Volgens de GGD Hollands-Midden zijn de twee geen bekenden van elkaar. Hiermee komt het totale aantal besmettingen in onze regio op dertien.

Lees alles over het coronavirus in dit bericht, dat bij nieuws wordt aangevuld.

  • Op dit moment zijn er naast de twee besmettingen in Noordwijk nog elf andere mensen met het virus in onze regio. Een man van in de dertig uit Leidschendam-Voorburg, een 32-jarige Oegstgeestenaar, een tiener, een veertiger uit Den Haag, een echtpaar uit Nootdorp, een kind (5) in Alphen aan den Rijn, een vrouw (23) in Delft, twee mannen uit Gouda (19 en 42) en een vrouw (45) uit Haastrecht.
  • Medewerkers van de Universiteit Leiden en het Alrijne Ziekenhuis zijn besmet. Het is onduidelijk waar deze personen wonen.
  • Het aantal besmettingen in Nederland is maandag gestegen naar 321. Daarvan zijn drie patiënten overleden. Zondag waren er nog 265 besmettingen.
  • Mensen uit risicogebieden met lichte klachten wordt aangeraden thuis te blijven.
  • Aangescherpt reisadvies: reis niet naar delen van Noord-Italië.
  • Mensen met vragen over het coronavirus kunnen bellen met het landelijke informatienummer: 0800-1351.

 

Aanpassing RIVM-protocol bij coronapatiënten

Het RIVM hanteert vanaf maandag 9 maart een nieuwe protocol voor coronapatiënten. Patiënten die een test hebben gehad met een negatieve uitslag en geen symptomen meer vertonen, mogen na 24 uur uit de isolatie. Een tweede test is dan niet meer nodig. Volgens het RIVM is die beslissing genomen om het beperkte aantal tests beter te verdelen. Mensen waarmee de patiënt in contact is geweest die geen symptomen vertonen moeten vooralsnog twee weken in isolatie blijven om te voorkomen dat zij het virus onbewust verspreiden.

Regels bij thuisisolatie

Wie thuis moet blijven vanwege besmetting met corona of een ziek familielid moet zich aan een aantal regels houden zoals goed schoonmaken, mondmasker voor huisgenoten, niet zoenen en geen seks