Oproep tevergeefs: hulpdiensten op veel plekken bekogeld met vuurwerk

Hulpdiensten hebben het ook deze jaarwisseling weer zwaar te verduren. Op verschillende plekken in het westen van het land werden politieagenten en brandweerlieden met vuurwerk bekogeld.

Dat gebeurde onder andere in Vianen, waar brandweerlieden werden bekogeld toen ze een brandende auto aan het blussen waren. ‘Volstrekt onacceptabel’, vindt burgemeester Sjors Fröhlich.

Even verderop in de Utrechtse wijk Kanaleneiland hield de politie begin deze avond meerdere mensen aan nadat agenten met vuurwerk werden bekogeld op de Bartholomeo Diazlaan. Daarbij sneuvelde ook een ruit van een surveillancewagen.  In Zeist kreeg de brandweer zwaar vuurwerk om de oren bij het blussen van een brandende scooter.

Ook fotografen bekogeld

Ook in Den Haag werd vuurwerk gegooid naar brandweerlieden, die daarop door politieagenten beveiligd werden. In de wijk Duindorp werden ook persfotografen bekogeld.

Brandweermannen in Zwijndrecht zijn tijdens het blussen van een buitenbrand belaagd met vuurwerk. Vorig jaar werden de hulpverleners daar ook al bekogeld tijdens hun werk. In Rotterdam werd een man aangehouden, omdat hij vuurwerk naar de politie gooide. Hij blijkt een opleiding te volgen voor een overheidsfunctie. ‘Hoe dom!’, aldus de wijkagent.

Oproep premier en minister

Premier Mark Rutte en minister Ferd Grapperhaus (Justitie) riepen Nederlanders eerder vandaag op om het rustig te houden tijdens de jaarwisseling. Grapperhaus zei al te vrezen voor een ‘wildwestfeest’ met veel incidenten. ‘Ze gaan een heftige nacht tegemoet met veel incidenten en met veel mensen die zich misdragen, helaas’, sprak de minister voorspellende woorden over de situatie van de hulpdiensten.