Schok om extra nachtontheffingen: ‘Bonkende muziek als je vroeg moet werken? Heel irritant’

Als het aan de gemeente ligt, krijgt Den Haag vijf nieuwe horecaplekken met een nachtvergunning. Dat die gelegenheden zich buiten de bestaande uitgaansgebieden bevinden, baart bewoners, in onder meer Laak en het Valkenboskwartier, ernstige zorgen. ,,Wij moeten gewoon werken de volgende dag.”

 

Het nieuws dat vijf horecazaken búiten de Haagse uitgaanskernen (zoals de Grote Markt en het Plein) zich kunnen aanmelden om een nachtontheffing te krijgen, is als een bom ingeslagen bij bewoners in verschillende (woon)wijken in de stad. ,,Het moet groter, harder en langer”, schrijft een bezorgde Haagse AD-lezer in een brief aan deze krant. ,,Onze bestuurders hebben de mond vol van goed burgerschap, maar van de gevolgen van hun horecabeleid liggen ze niet wakker. Dat laten ze graag over aan omwonenden.”

In de nieuwe situatie mogen horecazaken van donderdag tot zondag tot 06.00 uur open zijn, mits ze een bruto vloeroppervlak hebben van meer dan 1000 vierkante meter. Tot nu toe konden deze zaken slechts 16 keer per jaar een ‘verlaatje’ aanvragen. De bezorgde Haagse brievenschrijver laat weten te vrezen voor overlast, problemen door overmatig drank- en drugsgebruik en overbelasting van hulpverleners en handhavers.

Handhavers van de openbare orde en veiligheid krijgen het zwaar.

Kees Berenbak

Dat laatste baart ook Kees Berenbak grote zorgen. Namens stichting Buurt Bestuurt zet hij zich dagelijks in voor zijn buurt Laak. ,,Nachtontheffingen zullen in deze wijk voor nog meer prikkels zorgen”, legt hij uit. ,,Dat lijkt mij helemaal niet handig. Handhavers van de openbare orde en veiligheid krijgen het zwaar.”

Irritant

Margreet van Hemert woont al ruim dertig jaar in het Valkenboskwartier-Regentessekwartier en is er voorzitter van bewonersgroep Mafuganova. ,,We houden ons hart vast”, spreekt ze namens haar wijk. ,,Ik snap dat de gemeente een bruisend Den Haag wil, maar tot diep in de nacht uitgaanspubliek en bonkende muziek in een dichtbevolkte woonwijk? Dat is irritant als je de volgende dag vroeg op moet om naar je werk te gaan. Hopelijk kijkt de gemeente heel goed naar haar plannen en stelt ze strengere regels op