Vijf personen aangehouden in onderzoek naar witwassen, hoofdverdachten kochten huis met cash

Bij de invallen afgelopen dinsdag in Monster, Den Haag en Zoetermeer zijn door de FIOD en politie vijf personen aangehouden in een onderzoek naar het witwassen van crimineel geld. De hoofdverdachten zijn een 41-jarige man en een 40-jarige vrouw uit Westland.

De FIOD hield ook nog een 42-jarige man aan. De verdachte sprong voorafgaand aan een doorzoeking van een bedrijfspand uit het raam. ,,Hij wordt verdacht van witwassen en het voorhanden hebben van een automatisch vuurwapen”, laat het openbaar ministerie (OM) vandaag weten. De rechter-commissaris heeft afgelopen vrijdag deze drie verdachten in bewaring gesteld voor 14 dagen.

Behalve de drie verdachten die nog vast zitten, hield de politie nog twee verdachten aan. ,,Zij bevonden zich in de woningen waar gezocht werd en waar ook wapens en patronen werden aangetroffen. Zij worden verdacht van verboden wapenbezit.”

Huis zonder hypotheek

De FIOD kwam de verdachten op het spoor omdat de legale inkomsten van de hoofdverdachten, een man en vrouw uit Westland, niet hoog genoeg waren om hun uitgaven te verklaren. ,,Zo huurde de man en vrouw een exclusieve auto en zij kochten een huis zonder hypotheek. De verdenking is dat dit allemaal betaald werd met inkomsten uit criminaliteit, zoals bijvoorbeeld drugshandel. Bij de doorzoekingen werden ook henneptoppen en kilo’s drugs aangetroffen. Die zijn in beslag genomen.”

In totaal werden er vijf panden doorzocht. Het gaat om een woning en een garage in Westland, een woning in Zoetermeer en in Den Haag een bedrijfspand en een woning.

Misdaad mag niet lonen

Naast dat beslag is gelegd op drugs heeft de FIOD ook digitale en fysieke administratie meegenomen. ,,Daarnaast is beslag gelegd op vermogen, omdat misdaad niet mag lonen. Er ligt beslag op onroerend goed en op diverse bankrekeningen.”

In totaal is er bijna 200.000 euro cash geld in beslag genomen. Maar ook vier auto’s waaronder een Audi Q7, een BMW M6 en een Range Rover Evoque. Meerdere tweewielers werden ook ingeladen. Dit gaat om een motorscooter, drie scooters en een waterscooter en een crossmotor.

Ook werden er zeven Rolex horloges, waarvan een aantal verstopt lag in een verborgen ruimte achter de plinten, meegenomen. Verder werden er twee vuurwapens en munitie aangetroffen. Die zijn overgedragen aan de politie.